c S
Dnevne novosti

Bauk: sustav gradova i općina loš i treba ga mijenjati

17.01.2012 07:22 ZAGREB, 16. siječnja 2012.Hina, Ministar uprave Arsen Bauk komentirao je studiju Ekonomskog instituta po kojoj je nužna restrikcija broja gradova i općina u Hrvatskoj rekavši da studija pokazuje ono što znamo - da je sadašnji sustav loš i neodrživ i da ga treba mijenjati.

"Međutim", dodaje Bauk, "kad govorimo o sustavu ne govorimo samo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama". U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru Bauk je ustvrdio da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi.

"Nesumnjivo je da treba napraviti redefiniciju ovlasti županija, gradova i općina te države i iz tih će ovlasti onda proisteći broj jedinica lokalne samouprave", kazao je. Dodao je da prije toga ne bi licitirao ni s brojem niti drugim stvarima te izrazio uvjerenje da će to biti napravljeno do kraja mandata ove vlade.

Ministar Bauk je komentirao i studiju koja pokazuje da je svaki peti zaposleni u državnoj upravi - šef te odgovorio na pitanje hoće li biti otpuštanja. "To što je svaki peti zaposleni šef nema veze sa smanjivanjem broja zaposlenih - treba smanjiti broj šefova, a vjerojatno u jednom manjem dijelu i broja zaposlenih", kazao je Bauk.

Napomenuo je da već i prvi potezi koje su napravili - poput novog ustroja ministarstava, smanjenja broja voditeljskih mjesta i broja državnih dužnosnika odnosno ljudi na prve dvije razine - pokazuje smjer kojim će dalje ići. "Cilj nam je da građani ne plaćaju ono što ne moraju plaćati, a da država bude efikasna i da im pruži sve usluge koje treba", kazao je Bauk.

Podsjetio je da je riječ o studiji koju je naručila prošla vlada ocjenjujući kako je "očito i ona bila svjesna nedostataka u funkcioniranju sustava". "Vjerujem da će nas i sadašnja opozicija podržati u nastojanjima da provedemo ono što su i oni htjeli provesti, ali očito nisu mogli", rekao je Bauk.

Na pitanje o procjeni ušteda u masi plaća koje bi tako nastale odgovorio je da je to ipak pitanje za ministra financija, ali da u ovom trenutku nema potrebe dodatno komplicirati odnose sa sindikatima i financijsku situaciju u državi. Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je pak da su oni kroz rad vlade pokazali da je broj zaposlenih u državnoj upravi optimalan.

"S tim je brojem hrvatska Vlada i administracija mogla kvalitetno odraditi pregovore i sve ono što spada u djelokrug ministarstava", izjavio je Bačić novinarima te podsjetio kako su u HDZ-ovom izbornom programu govorili i da nema otpuštanja iz državne uprave. Bačić je naveo da je HDZ-ov izborni program također bio temeljen na postojećem broju županija, gradova i općina.

Dodao je kako najprije moraju vidjeti studiju Ekonomskog instituta i kakvi su kriteriji prema kojima bi se tako značajno smanjio broj gradova i općina u Hrvatskoj da bi se mogli očitovati. "U načelu, HDZ je govorio o potrebi ostanka i sadašnjeg broja županija, gradova i općina", napomenuo je.

HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić, čija će stranka predsjedati saborskim Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, napomenuo je da je poznato da je jedna od bitnih i temeljnih programskih odrednica te stranke drugačiji teritorijalni preustroj Hrvatske, među ostalim i regionalizacija.

"Vidjet ćemo kakav će u konačnici taj prijedlog biti pa ćemo se onda o njemu detaljno očitovati, ali da je nužno promijeniti preustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj to je poznat stav HDSSB-a", zaključio je Burić.