c S
Dnevne novosti

Sabor objavio imena 46 zastupnika koji su tražili potvrde o trajanju mandata

17.01.2012 07:26 ZAGREB, 16. siječnja 2012.(Hina), Hrvatski sabor je na svojim internetskim stranicama objavio popis od 46 zastupnica i zastupnika iz prošlog saziva koji su podnijeli zahtjev za izdavanje potvrda o trajanju mandata zastupnika, a na temelju kojega, kako je izjavio predsjednik Sabora Boris Šprem, mogu zatražiti aktiviranje zastupničke mirovine.

Zahtjev za izdavanje potvrda o trajanju mandata podnijeli su Đurđa Adlešič, Željka Antunović, Mladen Barišić, Luka Bebić, Božo Biškupić, Dragutin Bodakoš, Marin Brkarić, Karmela Caparin, Ivan Čehok, Miljenko Dorić, Josip Friščić, Ivo Grbić, Stanko Grčić, Boro Grubišić, Ivan Hanžek, Andrija Hebrang, Danica Hursa, Ivan Jarnjak, Ana Lovrin, Nevenka Majdenić, Anton Mance, Nevenka Marinović, Krunoslav Markovinović, Marina Matulović Dropulić, Nazif Memedi, Stjepan Milinković, Petar Mlinarić, Živko Nenadić, Božidar Pankretić, Furio Radin, Niko Rebić, Ivanka Roksandić, Jerko Rošin, Ivo Sanader, Petar Selem, Vladimir Šeks, Nevio Šetić, Vesna Škulić, Deneš Šoja, Dubravka Šuica, Šemso Tanković, Marko Turić, Vedran Rožić, Davorko Vidović, Antun Vujić i Dragan Vukić. Među tih 46 zastupnika je i sedam onih koji su izabrani i u sedmi saziv Sabora - HDZ-ovci Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin, HDSSB-ovac Boro Grubišić, te zastupnici manjina Deneš Šoja i Furio Radin.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", Šprem je kazao kako se s predsjednikom saborskog Odbora za izbor i imenovanja Šimom Lučinom (SDP) dogovorio da se udovolji učestalim zahtjevima novinara i objavi popis zastupnika koji su zatražili izdavanje potvrda o trajanju mandata, a što, naglasio je, ne mora značiti i da su aktivirali zastupničku mirovinu. Upitan zašto su se odlučili na takav potez, posebno oni koji su mirovinu aktivirali samo na jedan dan, kako bi se kao zastupnici sedmog saziva vratili u Sabor, Šprem je odgovorio kako vjeruje da im je osnovna nakana bila "ostvariti sigurnost da će tu mirovinu i dobiti".

"Svi oni koji u ovom mandatu zatraže aktiviranje mirovine, pa makar i na jedan dan, ostvarit će to pravo, a javnosti i građanima, koji biraju i naše i zastupnike drugih političkih opcija, prepustio bih da sami komentiraju i zaključe o čemu je riječ", rekao je Šprem, te istaknuo kako je svačije pravo ostvariti zakonsko pravo. Kako je i ranije najavio, očekuje da će Sabor na svom prvom redovnom zasjedanju, koje počinje idući tjedan, donijeti zakon kojim će ukinuti tzv. povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova vlade i sudaca Ustavnog suda.

Na taj će se način, kazao je Šprem, ostvariti i jedno od prvih predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, kako bi se korisnici tzv. povlaštenih mirovina u uvjetima stjecanja mirovine izjednačili sa svim hrvatskim građanima. Upitan očekuje li od javnosti razumijevanje za bolne rezove koje najavljuju iz vlade, poput povećanja PDV-a te uvođenja poreza na imovinu, odgovorio je kako od šire javnosti očekuje da podrži sve mjere koje vode ka cilju da za relativno kratko vrijeme, nakon rezova za koje tvrdi da neće biti bolni, ipak dođu neki bolji dani. Naši su ljudi, naglasio je, tako i odgojeni, puno rade, ali nažalost malo zarađuju, a najbitnije im je osigurati bolji život svojoj djeci.

"To sve mora biti u smislenom programu, da jedna trenutno loša mjera sutra donese dobre rezultate", poručio je Šprem. Vjeruje da će aktualni, sedmi saziv Sabora biti tolerantniji od prethodnih, a to se kani postići izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora, ali i jačim, ozbiljnijim i odgovornijim radom u Saboru, što se, istaknuo je, prije svega odnosi na zastupnike vladajuće koalicije. "Kada osvojite vlast, onda se odmah na početku morate pripremati da sutra više niste na vlasti. Mi smo čvrsto odlučili da nešto napravimo, ne samo zato što silno želimo da Hrvatska izađe iz krize, nego zato što nemamo drugog izbora, ne možemo više stajati na mjestu, moramo ići naprijed", naglasio je Šprem.

Što se izmjena Poslovnika tiče, najavio je kako će se čvrsto zalagati za ukidanje instituta ispravka netočnog navoda, "jer je to nedemokratski institut koji omogućava samo jednostranu komunikaciju", a da se zadrži institut replike, iako smatra da bi se trebalo onemogućiti repliciranje unutar istog zastupničkog kluba. Zalagat će se, dodao je, i za izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, na način kako je to regulirala Njemačka, a po kojemu bi birači uz liste glasali i za zastupnike kao kandidate. Šprem vjeruje da bi se na taj način osigurala i bolja popunjenost u sabornici. Upitan kako komentira najave iz HDZ-a da će novoj vladajućoj većini na prvom aktualnom prijepodnevu u Saboru pripremiti pravi pakao, Šprem je odgovorio da "oni koji su stvorili najviše problema u državi ne bi trebali prijetiti, već pomagati".