c S
Dnevne novosti

Sirija: Moskva UN-u predala novu verziju svoje rezolucije

17.01.2012 07:10 NEW YORK, 16. siječnja 2012.(Hina/AFP), Rusija je u ponedjeljak podijelila svojim partnerima iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda novu verziju svog plana rezolucije o Siriji, rekli su diplomati.

O tom tekstu koji bitno ne mijenja rusko stajalište, u utorak poslije podne će raspravljati stručnjaci. "Rusko izaslanstvo je navelo da je podijelilo novi plan", rekao je jedan njemački glasnogovornik, ne preciziravši sadržaj.

"Vrijeme je da Vijeće vodi ozbiljne pregovore" o represiji u Siriji, dodao je. Jedan drugi zapadni diplomat je precizirao da je novi ruski tekst tek kompilacija amandmana koje su predložili drugi članovi Vijeća, bez bitnog napretka. "Radi se o novom manevru odugovlačenja", ocijenio je.

"Sada barem imamo jasnu bazu rada za eventualne pregovore, ako Rusi pokažu da ih žele". Nakon što su Rusija i Kina uložile veto na plan rezolucije UN-a o Siriji u listopadu. Moskva je sredinom prosinca podastrijela plan rezolucije kojim osuđuje nasilje vlade kao i nasilje oporbe.

Ali zapadne sile su taj tekst ocijenile preblagim. U represiji u Siriji od sredine ožujka prošle godine smrtno je stradalo najmanje 5.400 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.