c S
Dnevne novosti

Josipović: članstvo u EU temelj za korištenje punog potencijala RH

17.01.2012 07:18 ZAGREB, 16. siječnja 2012.(Hina), Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj pruža i jamči čvrst temelj za puno korištenje kreativnog potencijala "naše mlade zemlje", rekao je u ponedjeljak u Zagrebu na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za diplomate akreditirane u Hrvatskoj hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Čestitajući diplomatima Božić i novu godinu, predsjednik Josipović istaknuo je da, nakon potpisivanja pristupnog ugovora, članstvo u EU-u pruža i jamči čvrst temelj za puno korištenje kreativnog potencijala "naše mlade zemlje".

"Kao i 27 članica EU-a, ulaskom u Uniju Hrvatska ne odustaje od svoje suverenosti, nego dio nje pametno ulaže u najprosperitetniju političku i gospodarsku zajednicu na svijetu", rekao je šef hrvatske države. Ocijenio je da je potpisivanjem pristupnog ugovora završena tranzicija Hrvatske čijem je blagostanju i nacionalnom samopoštovanju u ranoj fazi državnosti najveći i najsramotniji udarac zadala "široko rasprostranjena sustavna korupcija", više od rata ili tranzicije iz komunizma u demokraciju.

Osvrćući se na parlamentarne izbore 4. prosinca, Josipović je rekao da je stara vlada Jadranke Kosor služila građanima najbolje kako je znala, a u nove izazove krenula nova vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem kojoj je zaželio mudrost, hrabrost, uspjeh i sreću. Hrvatski predsjednik drži da će 2011. biti godina natprosječno velikih izazova na putu financijske konsolidacije i gospodarskog oporavka te smatra da je lijek za gospodarsku stagnaciju u otvaranju Hrvatske konkurenciji, u znanju i obrazovanju, za što, rekao je Josipović, najbolji institucijalni okvir pruža upravo EU.

Papinski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari rekao je da je potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini i, podsjećajući na riječi pape Benedikta XVI., rekao da Hrvatska duhovno i moralno pridonosi Europi kamo oduvijek pripada. "Od samoga početka vaš narod pripada Europi te joj pridonosi u duhovnim i materijalnim vrijednostima", rekao je Cassari na božićnom i novogodišnjem prijemu predsjednika Ive Josipovića za diplomate akreditirane u Hrvatskoj.

Podsjetio je tako na riječi pape Benedikta XVI. izgovorene 4. lipnja prošle godine u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso za njegova višednevnog posjeta Hrvatskoj. Po Cassarievim riječima, potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosinca jedan je od događaja koji je obilježio prošlu godinu, uz 20. obljetnicu neovisnosti Hrvatske, 20. obljetnicu tragičnih događaja u Vukovaru i izbor nove vlade na parlamentarnim izborima.

"Čestitam izabranima i jamčim da ćemo davati svoj iskren doprinos kao i s prijašnjom vladom", rekao je Cassari na prijemu u Uredu predsjednika na kojem je bilo 64 veleposlanika i predstavnici devet međunarodnih organizacija. Na prijemu u Uredu predsjednika bili su predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te bivša premijerka i potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor.