c S
Dnevne novosti

Vesna Pusić s glavnim tajnikom OESS-a

18.01.2012 07:22 ZAGREB, 17. siječnja 2012.(Hina), Povodom svečanosti zatvaranja Ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak s glavnim tajnikom OESS-a Lambertom Zannierom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Sugovornici su se suglasili kako okončanje terenske nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj predstavlja značajan uspjeh domicilne zemlje kao i Organizacije, te može biti primjer drugim državama u regiji, a u kontekstu potencijalnog modela zatvaranja terenskih misija kada su uvjeti iz mandata pojedine misije u potpunosti ispunjeni.

Zatvaranje Ureda OESS-a u Zagrebu ogledan je primjer uspješnog partnerstva i sinergije Organizacije i domicilne zemlje u ostvarivanju potrebnih demokratskih reformi te održive stabilnosti i sigurnosti, prema priopćenju. Dugogodišnja nazočnost OESS-a u Hrvatskoj značajno je pridonijela demokratskom razvitku zemlje, osobito u području zaštite ljudskih prava, povratka izbjeglica, procesuiranja ratnih zločina, medijskih sloboda i razvoja civilnog društva.

Zatvaranje Ureda je ujedno i dokaz povjerenja u neovisno i učinkovito pravosuđe, samoodrživost civilnog društva, kao i konstruktivne suradnje vladinog i nevladinog sektora, ocijenili su sugovornici.

Sugovornici su također ocijenili i kako je Hrvatska kao zemlja koja je iskoristila nazočnost OESS-a na korist njenih građana i institucija demokratski sazrjela, što se potvrđuje i u punoj opredijeljenosti za nastavak promicanja sigurnosti, stabilnosti i razvitka u jugoistočnoj Europi, kao i nastavak pružanja pomoći i podrške državama regije u institucionalnom približavanju EU i NATO.

Ministrica Pusić i glavni tajnik Zannier ujedno su razmijenili mišljenja i u vezi niza drugih aktualnih pitanja vezanih uz aktivnosti OESS-a. Naznačena je bliska suradnja u iznalaženju prikladnih rješenja i odgovora na izazove u području međunarodne sigurnosti, kao i u postizanju zadovoljavajuće razine razumijevanja i suradnje u odnosu na promociju i zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U tom kontekstu, potvrđen je i nastavak aktivnog i konstruktivnog doprinosa Hrvatske aktivnostima OESS-a u sve tri dimenzije – političko-vojnoj, gospodarsko-ekološkoj i ljudskoj dimenziji – a osobito imajući u vidu ulogu Hrvatske kao buduće članice EU.

Hrvatska je u tom smislu, zajedno s EU partnerima, spremna pridonijeti ciljevima irskog predsjedanja OESS-om, posebice jačanjem suradnje u okviru ljudske dimenzije rada Organizacije, kao ključnog dijela sveobuhvatnog koncepta međunarodne sigurnosti.

Ujedno, imajući u vidu hrvatska iskustva u procesima post-konfliktnog oporavka zemlje i jačanja demokratskog društva, Hrvatska je također spremna i kroz snažniji angažman u radu institucija OESS-a dodatno doprinijeti učinkovitosti Organizacije.