c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje redovno zasjedanje

18.01.2012 07:26 ZAGREB, 17. siječnja 2012.(Hina), Hrvatski sabor počinje svoje prvo redovno zasjedanje u sedmom sazivu, koje će trajati dva tjedna i tijekom kojega se, po najavama predsjednika Sabora Borisa Šprema, očekuje i rasprava o zakonskom prijedlogu kojim bi se ukinule tzv. povlaštene mirovine.

Na predloženom dnevnom redu treće, a prve redovne sjednice za sada je sedam točaka, među kojima i vladina Informacija o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

O toj će točki Sabor tematski raspravljati u četvrtak. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, pri čemu se očekuje njegova dopuna novim točkama koje je u međuvremenu vlada poslala u saborsku proceduru, Sabor će sutra sjednicu početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i članovima vlade.

Za postavljanje pitanja, kako je objavljeno na internetskim stranicama Sabora, prijavilo se 24 zastupnika, od kojih je polovica HDZ-ovih, a iz vladajuće Kukuriku koalicije za 'aktualac' je prijavljeno tek šest zastupnika, među kojima ni jedan SDP-ov.

Nakon aktualnog prijepodneva u Saboru se očekuje rasprava o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), koje je prošloga tjedna predložilo da Tomislava Sauchu, koji je imenovan za predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH te je u mirovanje stavio zastupnički mandat, u SDP-ovim zastupničkim klupama zamijeni Melita Mulić.

SDP-ovca Darka Ledinskog, koji je imenovan zamjenikom ministrice socijalne politike i mladih, u Saboru će mijenjati Marija Vukobratović, a zamjenicu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Mariju Lugarić SDP-ovka Vesna Želježnjak. Nadu Čavlović Smiljanec, koju je Vlada imenovala pomoćnicom ministra financija i ravnateljicom Porezne uprave, u SDP-ovim će klupama u Saboru mijenjati Sandra Petrović.

MIP je prošloga tjedna po treći put skinuo zastupnički imunitet HDSSB-ovom zastupniku Ivanu Drmiću, čime je odobren nastavak kaznenog postupka u kojem je Drmić optužen za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Tu MIP-ovu odluku još mora potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici. Zastupnici bi, kako se očekuje, trebali odlučivati i o imenovanju čelnih ljudi i članova u preostalim saborskim radnim tijelima, odnosno odborima, a sukladno postignutom dogovoru između vladajućih i oporbe te unutar oporbenih klubova.

Na predloženom dnevnom redu sjednice su i izvješća o radu regulatornih tijela - Državnog odvjetništva, Hrvatske narodne banke, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Fine.