c S
Dnevne novosti

Hrvatski visokoobrazovni sustav u procesima integracije u EU

19.01.2012 07:18 ZAGREB, 18. siječnja 2012.(Hina), Znanost i inovacije nositelji su gospodarskog razvoja u svijetu, a ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj će se otvoriti nove mogućnosti za razvoj njezina visokoobrazovnog i istraživačkog sustava, rečeno je na tribini Sveučilišta u Zagrebu i Delegacije EU u RH održanoj u prepunoj auli Rektorata Sveučilišta.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, ocijenio je da bi, s obzirom na tako važnu ulogu znanosti, Hrvatska trebala značajnije doprinijeti tom sektoru, a postotak izdvajanja iz proračuna manji od jedan posto smatra "sramotnim" i nečim što treba mijenjati.

Podsjetio je da Hrvatska već sudjeluje u europskim programima za istraživanje i inovacije iz kojih povlači bitno više sredstava nego što se u njih ulaže, dodavši da je Ministarstvo već počelo i s aktivnim pripremama za novi okvirni program EU koji počinje 2014. Hrvatski istraživački i visokoškolski prostor postao je vidljiv na europskoj sceni, a zadaća svih nas je da pružene mogućnosti iskoristimo, istaknuo je Jovanović, ustvrdivši kako nije pesimist u ishod skorašnjeg referenduma.

Po njegovim riječima, ulaganja u znanost i visoko školstvo dugoročni su ciljevi Hrvatske i jedan od važnijih čimbenika gospodarstva utemeljenog na znanju, a dobre rezultate donijet će samo partnerski i ravnopravan odnos akademske zajednice i Ministarstva, te suradnja s gospodarstvom.

Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, smatra da će ulazak u EU otvoriti našim sustavima bitno veće mogućnosti i prostor za povezivanje za zajedničke nastupe s partnerima s kojima akademska zajednica već ima dobru suradnju ostvarenu u proteklom desetljeću. Bjeliš je naglasio važnost donošenja strategije koja bi trebala još više pokrenuti inovacijski sustav koji je u Europi prepoznat kao jedan od značajnijih za razvoj gospodarstva i same Europske unije.

Povezivanje istraživačkog i gospodarskog sustava sve je važnija tema i žurno nam treba strategija razvoja sektora koji je generator razvoja cijele zemlje, rekao je Bjeliš. Imamo priliku za jačanje istraživačkog sektora koja se rijetko pruža i ne smijemo je propustiti, ustvrdio je.

Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren zadovoljan je interesom koji je Hrvatska dosad pokazivala za sudjelovanje u europskim inicijativama i programima, izrazivši uvjerenje da su zahvaljujući tome vrijednosti EU već dobro poznate hrvatskim institucijama. Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za znanost i tehnologiju, u svom je izlaganju ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji izvanredan ljudski potencijal na tom području, koji zbog sustava nije dovoljno iskorišten.

Europa pruža velike prilike, no samo o nama ovisi koliko ćemo biti uspješni i koliko ćemo te resurse iskoristiti, istaknuo je Zelenika, pozvavši predstavnike akademske zajednice na aktivnu suradnju s Ministarstvom. Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke "Ericsson Nikola Tesla" govorila je o pozitivnom primjeru te tvrtke u prijenosu inovacija u gospodarstvo.

Tvrtka djeluje više od 60 godina, uvijek je bila stabilna, a jedan od preduvjeta za njezin uspjeh bio je što se uvijek prilagođavala i mijenjala, istaknula je Kovačević.

Predstavnik Opće uprave Europske komisije za istraživanja i tehnologijski razvoj Alan Cross predstavio je mogućnosti i izazove za Hrvatsku u sklopu EU-ova Okvirnog programa za istraživanje Horizon 2020 (2014-2020) te govorio o ulozi visokog obrazovanja, istraživanja i znanosti u suvremenom društvu i o poticajima EU za povezivanje znanosti s gospodarskim sektorom radi ostvarivanja inovacija i konkurentnosti.

Na tribini, održanoj u sklopu ciklusa mjesečnih predavanja "Hrvatska na pragu pristupanja Europskoj uniji" bili su brojni predstavnici istraživačkih i visokoobrazovanih institucija, ministarstava, agencija i gospodarstva iz Republike Hrvatske.