c S
Dnevne novosti

Milanović: izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji moralna i korisna

19.01.2012 07:20 ZAGREB, 18. siječnja 2012.Hina, Vjerujemo da radimo moralnu, korisnu i demografski dobru stvar, poručio je premijer Zoran Milanović, najavljujući u Hrvatskom saboru izmjene važećeg Zakona o medicinskoj oplodnji.

Pitanje medicinski potpomognute oplodnje otvorio je HDZ-ovac Davor Ivo Stier, upitavši premijera zašto tolerira netolerantno ponašanje ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je, rekao je, stručnjake iz Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju smijenio samo zato što poštuju stav da ljudski život počinje začećem, i to ne razgovaravši prethodno s njima, već su o smjeni obaviješteni e-mailom.

"Što ćete učiniti da ispravite tako netolerantno ponašanje vašeg ministra prema ljudima koji su stručni, a jedini krimen očito im je bio da su stručno obrazlagali ono što znanost 21. stoljeća kaže, a to je da ljudski život počinje začećem", upitao je premijera. Milanović mu je odgovorio kako se ne radi ni o kakvom krimenu, već o stavu i svjetonazoru, o razlici između ljevice i desnice po pitanju medicinske oplodnje, stav o kojemu je bivša vlast pretočila u zakonski model koji je nova vlast, kojoj je na čelu, biračima obećala da će promijeniti.

"Vjerujemo da radimo moralnu stvar, korisnu, i demografski dobru stvar", poručio je Milanović, dodavši kako je na svoj e-mail u zadnje vrijeme dobio preko 1500 poruka, "malih spamova" ljudi koji pod parolom "I ja sam embrij" organizirano prosvjeduju protiv promjena važećeg zakona. "No, naš je politički stav drugačiji, da se taj zakon treba promijeniti i prilagoditi nekim drugim standardima pa i stručno-znanstvenima.

U tom smislu siguran sam da ministar Ostojić na taj način strukturira povjerenstvo u kojem će se, vjerujem, čuti i druga strana", naglasio je Milanović. Oporbu je zamolio da više ne "pali strasti" oko pitanja medicinske oplodnje, a ministru zdravlja dopuste da u provedbi vladinog programa, "koji nije nezakonit, neustavan ni neljudski", bira svoje suradnike. Franu Matušića (HDZ) zanimalo je namjerava li vlada zaustaviti projekt gradnje Pelješkog mosta i tako izolirati i neravnopravnima učiniti građane s hrvatskog juga.

Milanović je odbacio prigovore o izolaciji građana s juga, naglasivši kako se Pelješki most ionako nije gradio, već je samo, kako je kazao, služio za političko varanje i šarmiranje. Istaknuo je da njegova vlada kani autocestu prema jugu, umjesto gradnjom Pelješkog mosta, graditi preko BiH, u suradnji s tom državom - ta bi autocesta išla do Ploča, potom preko doline Neretve i kroz BiH prema Slanom i do Dubrovnika.

Matušić je izrazio zadovoljstvo što nova vlada, barem prema riječima premijera, ne odustaje od gradnje autoceste, ali i naglasio da je Pelješki mosta ipak nužan, kako bi cijela trasa išla preko hrvatskog, a ne stranog teritorija. "Nije neprijateljski teritorij, ali je druga država i to morate shvatiti", poručio je Milanoviću. Premijer se, pak, nije složio s Brankom Vukelićem (HDZ) da uštedu znači smještaj Ministarstva obrane u prostor bivše vojarne "Croatia", a ne, kako najavljuje nova vlada, povratak na Krešimirov trg.

"Nisam siguran da je vojarna najbolje mjesto za smještaj civilnog ministarstva", poručio je Vukeliću. Đurđica Sumrak (HDZ) pitala je potpredsjednika vlade Radimira Čačića da građanima objasni kako je to s primanjima od tisuću eura, koliko je, rekla je, tijekom suđenja u Mađarskoj prijavio da zaradi, stekao stanove, apartman, dio seoskog naselja, suvlasništvo u više poduzeća.

Čačić joj je odgovorio da državna tijela, u prvom redu financijska policija ili porezna uprava, vrlo lako mogu ući u trag načinu na koji je stekao imovinu, napominjući da je u politiku došao iz poduzetništva. "Vi iz HDZ-a ste to učinili već desetak puta, na poziv vaših zastupnika bivši ministar pravosuđa Bošnjaković je od Državnog odvjetništva zatražio izvješće, u kojem je stajalo - nakon detaljno provedenih višegodišnjih istraga - ne postoji ni najmanja sumnja u zakonitost poslovanja Radimira Čačića", poručio je HDZ-ovoj zastupnici.

Nju je zanimalo i hoće li Čačić posjetiti Izrael, gdje su njegove tvrtke, kako je kazala, ostale dužne milijunske iznose. "Bio sam puno puta u Izraelu, bit ću i ponovno. Nažalost, velike je štete pretrpjela tvrtka koju sam osnovao i vodio, ali nije bila jedina, mnoge tvrtke su pretrpjele poneka štete, a poneka je imala korist", odgovorio je Čačić.