c S
Dnevne novosti

Francuska usvojila zakon koji će dodatno zaoštriti odnose sa Turskom

24.01.2012 07:10 PARIZ, 24. siječnja 2012.(Hina/Reuters), Francuski Senat u ponedjeljak je usvojio zakon koji negiranje genocida nad Armenima počinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog carstva tretira kao kazneno djelo i za to je predviđena jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Zakon je usvojen sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" nakon rasprave koja je trajala šest sati.

Time je završena procedura u francuskom parlamentu, jer je donji dom zakon usvojio u prosincu, a da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju.

Turska je najavila oštre protumjere protiv Francuske u slučaju usvajanja ovog zakona. Zakon je predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

U Francuskoj živi oko 500 tisuća građana armenskog podrijetla, a Turska smatra kako predsjednik Sarkozy time želi osigurati njihove glasove na predsjedničkim izborima zakazanim za 22. travnja.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji masakr milijun i 500 tisuća Armenaca počinjen 1915. smatra genocidom. Turska, pak, odlučno odbija ocjene da se radi o genocidu.