c S
Dnevne novosti

BiH i dalje ne otplaćuje inozemni dug

24.01.2012 07:12 SARAJEVO, 23. siječnja 2012.Hina, Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Nigel Casey upozorio je u ponedjeljak kako toj zemlji prijeti novi pad kreditnog rejtinga ne pronađe li se do kraja tjedna rješenje za državni proračun kako bi se mogli plaćati dospjeli inozemni dugovi.

"To bi značilo obustavu svih međunarodnih zajmova Bosni i Hercegovini i najvjerovatnije dalji pad kreditnog rejtinga zemlje. Također, to bi umanjilo povjerenje javnosti u sposobnost bosanskohercegovačkih političara da provedu sporazum postignut 28. prosinca 2011.", izjavio je Casey kako ga je u priopćenju citiralo veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu.

Britanski je veleposlanik kazao kako je to razlog zbog kojega međunarodna zajednica potiče tijela vlasti u BiH da odmah djeluju kako bi se stvorio pravni temelj za državni proračun za 2011. godinu i otvorio put za skori sporazum o proračunu za 2012. godinu.

Otplatu dospjelih inozemnih dugova BiH je morala prekinuti jer službeno nije objavljen proračun za 2011. godinu ni zakon o njegovu izvršenju, iako je parlament BiH 30. prosinca prošle godine donio odgovarajuće odluke o tome.

Samo na temelju zakonito usvojenog proračuna može stupiti na snagu odluka o tromjesečnom privremenom financiranju koju je usvojilo vijeće ministara kao mjeru kojom treba osigurati dodatno vrijeme za politički dogovor o proračunu za ovu godinu.

Ministar financija BiH Dragan Vrankić prošlog je tjedna izjavio kako mu ni samom nije jasno zbog čega odluka o proračunu za 2011. nije objavljena u "Službenom listu BiH" odnosno ima li država uopće proračun ili ne.

Upozorio je kako nema zakonskog osnova da u postojećim okolnostima bilo tko potpiše odluke o plaćanju dospjelih rata inozemnog duga.