c S
Dnevne novosti

Vlada i većina saborskih zastupnika predali imovinske kartice

25.01.2012 07:15 ZAGREB, 24. siječnja 2012.(Hina), Ministri u vladi na čelu s predsjednikom vlade te 98 posto saborskih zastupnika podnijelo je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, do isteka roka za predaju, svoje imovinske kartice.

Iako je rok za predaju imovinskih kartica istekao u ponedjeljak, predstojnik ureda tog povjerenstva Zlatko Draganović napominje kako očekuju prijave i preostalih dva posto saborskih zastupnika za koje vjeruje da su svoje prijave poslali u ponedjeljak poštom te da će stići tijekom utorka i srijede.

Među onima čija kartica još nije stigla u Povjerenstvo je i ona splitskog gradonačelnika Željka Keruma koja je u ponedjeljak poslana poštom. „Za unos Kerumove kartice trebat će nam nekoliko sati i pitanje je hoće li nam sve uopće stati na našu aplikaciju“, kazao je Hini Draganović pozivajući se na prethodno iskustvo unošenja njegove imovinske kartice kao gradonačelnika.

Kerumova sestra Nevenka Bečić (HGS) također je potvrdila novinarima, da je svoju karticu poslala poštom. „Pustimo da iščekivanje kartice bude slađe“, poručila je Bečić novinarima, odbivši otkriti sadržaj svoje kartice. Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u svojoj je imovinskoj kartici naveo stan u Zagrebu 41 kvadrat, apartman u Sloveniji od 35 kvadrata, građevinsko zemljište u Zagrebu od 979 kvadrata, dvije ruševne kuće u Dubrovniku od 120 i 70 kvadrata, šestina seoskog gospodarstva u Sisku, kuću s okućnicom u Jakopovcu od 390 kvadrata, dio kuće s okućnicom u Varaždinu te dio šume i livade u Bednji u ukupnoj vrijednosti od gotovo 9 milijuna kuna.

Štednja mu je 2,576 milijuna kuna te još ima slike i skulpture vrijedne 180 tisuća kuna, osobni automobil Smart iz 2000. te brod vrijedan 980 tisuća kuna. Ima, sam ili zajedno sa ženom, također i udjele u 19 tvrtki, među kojima je Croatia Airlines, Adris grupa, Agro Međimurje, Atlantic grupa, Atlanska plovidba, Vaba banka Varaždin, Dalekovod, HT, JANAF, Karlovačka banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Kraš, Validus i druge. Prijavio je i 51,01 posto udjela u Coning Alfi, za koje napominje da je pravo upravljanja preneseno na povjerenika, a takvo je pravo preneseno i na njegove dionice u Coning Eurogradnji i Croatia Airlinesu, uz napomenu da je to pravo preneseno i na one udjele koje ima njegova supruga.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u svoju je imovinsku karticu unio dva stana od 130 i 127 kvadrata, passat iz 2005. godine te ušteđevinu od 5000 eura. Potpredsjednik vlade Neven Mimica u suvlasništvu sa suprugom ima stan u Zagrebu od 110 četvornih metara vrijedan milijuna kuna, vikendicu u Mimicama od 80 kvadrata vrijednu 800 tisuća kuna, a njegova supruga ima stan u Zagrebu od 42 kvadrata vrijedan 500 tisuća kuna. Potpredsjednik Vlade je prijavio i automobil Citroen Picasso iz 2004. vrijedan 40 tisuća kuna te udio u tvrtki Badel 1862 u nominalnoj vrijednosti 60 tisuća kuna. Također, Mimica i supruga imaju udjele u HT-u i to oboje po 6.300 kuna.

SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk prijavio je godišnju plaću od 210.823 kuna, osobni automobil Peugeot 307 iz 2004. vrijedan 30 tisuća kuna te dionice T-HT-a nominalne vrijednosti 14.400 kuna. Ministar uprave je uštedio 676 tisuća kuna te 53 tisuće eura, a njegova supruga 150 tisuća kuna. Upitan kako je uštedio tolike novce Bauk je novinarima pojasnio kako je mjesečno trošio šest-sedam tisuća kuna. „Šest sedam tisuća kuna mjesečno nije malo. Ono što je ostalo, kad se pobroji 48 mjeseci i pribroji kamata dođe se do tog iznosa. To nije nikakva filozofija“, rekao je Bauk.

Bivša premijerka Jadranka Kosor navela je kako ima stan od 89 i garažu od 15 kvadrata, te 400.000 kuna, 11.000 eura te 16.000 eura oročene štednje. Najbogatiji hrvatski laburist je Branko Vukšić. Posjeduje tri stana - od 80, 78 i 43 četvorna metra, apartman na Cresu od 54 četvorna metra te kuću s okućnicom od 79 četvornih metara u Nedelišću. Njegov stranački kolega Zlatko Tušak prijavio je uz stan od 50 kvadrata i kuću od 93 kvadrata u Bjelovaru i voćnjak u Bjelovaru, te vikendicu i zemljište u Grižanima.

Sve nekretnine koje posjeduje HDSSB-ovac Boro Grubišić su u suvlasništvu. Riječ je o dvije kuće u Slavonskom Brodu, vinograd, voćnjak, zemljište na Pagu te vikendicu na Viru, ukupne vrijednosti oko milijun kuna. SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović prijavila je kuću s okućnicom u Zadru od 240 kvadrata, stan u Zadru od 47 kvadrata, 2000 kvadrata zemljišta u Selinama, maslinik od 7000 kvadrata u Zadru, kuću s imanjem od 200 kvadrata u Smilčiću, ukupne vrijednosti od oko 570 tisuća eura. Također ima i umjetnina i ostalih pokretnina u vrijednosti od 70 tisuća eura.

Čelnica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, suvlasnica je kuće s okućnicom od 326 kvadrata u Smokvici vrijedne 4,5 milijuna kuna, a prijavila je i građevinsko zemljište vrijedno 770.000 kuna te maslinik. IDS-ovac Damir Kajin naveo je u svojoj imovinskoj kartici stan u Buzetu od 100 kvadrata, garažu te njivu u Kajinima ukupne vrijednosti oko 600 tisuća kuna, a naveo je među pokretninama i Meblo kuhinju. Podaci svih predanih imovinskih kartica javno su dostupni na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa www.sukobinteresa.hr.