c S
Dnevne novosti

Hrvatska prvi put sudjelovala na ECOFIN-u

25.01.2012 07:04 BRUXELLES, 24. siječnja 2012.Hina, Zamjenik hrvatskog ministra financija Boris Lalovac sudjelovao je u utorak u Bruxellesu na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o mjerama za poticanje rasta u Europi i o jačanju proračunske discipline.

Hrvatska je prvi put sudjelovala na sastanku Vijeća za gospodarstvo i financije (ECOFIN), a ministra Slavka Linića, koji nije mogao doći na sastanak zbog neodgodivih obveza u Hrvatskoj, zamijenio je njegov zamjenik Lalovac. Lalovac je rekao da se na sastanku razgovaralo o fiskalnoj konsolidaciji u zemljama članicama, povećanju zaposlenosti, jačanju konkuretnosti i rastu. Do sada se cijelo vrijeme naglasak stavljao na fiskalnu konsolidaciju, a sada se to počelo povezivati s gospodarskim rastom, rekao je Lalovac, dodajući kako očekuje da će to biti smjernice i hrvatske vlade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputili su pismo kojim su odgovorili na kritike da se do sada u rješavanju krize prevelika pozornost davala proračunskoj disciplini i štednji, a zapostavljale mjere za poticanje rasta. U tom pismu su iznijeli neke prijedloge koji idu u pravcu smanjenja troškova poslodavca pri zapošavanju novih radnika, lakšeg kreditiranja poduzeća i smanjenja administrativnih troškova za mala i srednja poduzeća.

Mjere za poticanje rasta utoliko su važnije što gospodarske prognoze govore da bi Europa u prvoj polovici ove godine mogla upasti u recesiju. To je potvrdio i povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka. "Više čimbenika ukazuju na to da će u prvoj polovici ove godine doći do umjerene recesije", rekao je Rehn, dodajući da bi do oporavka moglo doći u drugoj polovici godine.