c S
Dnevne novosti

Resorni ministar daje suglasnost na imenovanje ravnatelja

27.01.2012 07:16 ZAGREB, 26. siječnja 2012.(Hina), Hrvatski sabor u četvrtak je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje predviđaju da resorni ministar daje suglasnosti u postupcima imenovanja i razrješenja ravnatelja škola, bez prethodnog mišljenja povjerenstva nadležnog ministarstva, jer je to povjerenstvo donošenjem novih propisa u međuvremenu prestalo postojati.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović pojasnio je kako je riječ o „tehničkim izmjenama“ nastalih izmjenama Zakona o državnoj upravi i još nekih drugih zakona, dodavši međutim kako bi resorni ministar ubuduće trebao davati suglasnost na imenovanje ravnatelja temeljem mišljenja stručne skupine koja će biti definirana posebnom uredbom o unutarnjem ustroju resornog ministarstva. „Danas nema kriterija po kojem se utvrđuje uspješnost rada ravnatelja“, rekao je Jovanović naglasivši kako takvu praksu treba mijenjati. Najavio je kao će se ubrzo uvesti sadržajne izmjene zakona koje će se odnositi na rad školskih odbora i utvrđivanje kriterija za rad ravnatelja te bi se, kazao je, uvela i obveza licenciranja ravnatelja.

Većina saborskih klubova u raspravi je podržala predložene izmjene, a od novog ministra i njegovog ministarstva zatražili su da novim, sadržajnim mjerama poboljšaju obrazovni proces. Igor Kolman naglasio je kako HNS u tom smislu puno očekuje od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, među ostalim i u ostvarenju cilja da škole rade u jednoj, a ne, kako je sada, u dvije, neke i u tri smjene. Potrebno je, dodao je, definirati status učitelja, kroz njihove plaće, uvjete rada, a posebno njihovo trajno obrazovanje i stjecanje novih vještina. Kolman se zauzeo za novu zakonsku regulaciju statusa školskih odbora, koji, ocijenio je, u stvarnosti nisu funkcionirali, budući da njihova široka paleta ovlasti nije uređena na način koji bi zadovoljio učitelje, učenike i njihove roditelje.

Za Damira Tomića (SDP) bitno je više poraditi na tome da odgojno-obrazovni proces počinje već u predškolskim ustanovama, a što, upozorio je, nije na jednak način uređeno u svim sredinama. Nužno je, dodao je, mijenjati ulogu školskih odbora, ističući da je zadovoljan učenik u pravilu posljedica zadovoljnih učitelja, koji, nažalost, danas nisu takvi. Dražen Đurović najavio je potporu HDSSB-a predloženim izmjenama, a resorno ministarstvo pozvao je da razmotre rješavanje problema nastavnika koji su se kandidirali i postali ravnatelji škola, ali nakon četverogodišnjeg mandata nisu ponovno izabrani, pa su izgubili posao.

Također se zauzeo za rad škola u jednoj smjeni. Protiv donošenja predloženih izmjena izjasnio se samo HDZ, u čije je ime Ivanka Roksandić kazala kako se tom promjenom koju aktualni ministar opravdava novim ustrojem njegovog ministarstva, zapravo želi uvesti politika 'na mala vrata'. Vladajuće je prozvala da se ponašaju kao da se svih ovih godina u obrazovanju nije ništa događalo. „Od 2005. godine do danas donesen je niz dokumenata s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i pokrenuo se cijeli niz reformskih procesa“, kazala je Roksandić.