c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji

27.01.2012 07:19 ZAGREB, 26. siječnja 2012. Hina, Hrvatski sabor u četvrtak popodne raspravio je izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, kojima se propisuje ustroj prosvjetne inspekcije kao samostalne unutarnje ustrojstvene jedinice Ministarstva obrazovanja.

Iako je zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić napomenula kako navedeni prijedlozi nisu sadržajne prirode, već posljedica usklađenja s propisima koji su se u međuvremenu izmijenili, Ivanka Roksandić je u ime Kluba HDZ-a izrazila skepsu prema navedenim izmjenama. Upitala je zašto se žurilo s izmjenama dok nisu napravljene izmjene u samom ministarstvu. Predstavnici klubova uglavnom su u raspravi upozoravali na potrebu osmišljavanja dugoročne strategije razvoja hrvatskog školstva. Igor Kolman (HNS) kazao je kako se inspekcija nerijetko koristi kao "sredstvo institucionalnog batinanja profesora".

Po njegovom mišljenju, treba voditi računa o obrazovanju i stručnosti prosvjetnih inspektora. Kolman je kazao i kako se nerijetko mišljenja i nalazi prosvjetnih inspektora ne poštuju, te ocijenio da bi inspektori češće trebali u inspekcije odlaziti nenajavljeni. Igor Češek (HDSSB) upozorio je kako najavljene "kozmetičke izmjene" ne dotiču srž problema, a upozorio je i kako je broj prosvjetnih inspekcija u hrvatskom školstvu nedovoljan u odnosu na broj zaposlenih u školstvu.

Sabor je otvorio raspravu o Izvješću o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2010. godini u kojoj su prihodi Akademije iznosili 74,2 milijuna kuna. U izvješću, među ostalim stoji da su znanstveno-istraživačke jedinice HAZU-a u 2010. radile na 41 znanstvenom projektu, od kojih je nakon provedenoga postupka vrjednovanja rezultata rada za 11 projekata resorno ministarstvo uskratilo financiranje do kraja 2011. Navodi se i da je Zaklada HAZU-a, unatoč smanjenim sredstvima iz državnog proračuna za 2010., obavila zadaće poticanja znanstveno-istraživačkoga i umjetničkoga rada, pri čemu je ostvarila dobit i povećala svoju osnovnu imovinu koja je iznosila 4,8 milijuna eura i 3,8 milijuna kuna.

SDP je u raspravi pozvao na veći doprinos HAZU-a u gospodarskom razvoju države, te veći angažman u rješavanju nagomilanih problema u hrvatskom društvu. U HNS-u, pak, traže veći doprinos Akademije smanjenju "trivijalizacije" znanosti u društvu, odnosno jaču suradnju s medijima na popularizaciji znanosti. Ranije je bez rasprave prošlo izvješće o uredbama koje je vlada donijela na temelju zakonskih ovlasti.