c S
Dnevne novosti

ICJ: Hrvatskoj do 30. kolovoza rok za dodatni odgovor na protutužbu Srbije

27.01.2012 07:12 ZAGREB, 26. siječnja 2012.(Hina), Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) dao je u četvrtak Hrvatskoj rok do 30. kolovoza ove godine za podnošenje dodatnog odgovora na protutužbu Srbije podnesenu nakon što ju je Hrvatska tužila za genocid, objavio je u četvrtak ICJ.

"Sud je takvu odluku donio nakon što je Hrvatska naznačila da po drugi put želi iznijeti svoja stajališta u pisanoj formi, u dodatnom podnesku, o protutužbama Srbije", navodi se u priopćenju ICJ-a u kojem se dodaje da je ta odluka suda donesena 23. siječnja. Hrvatska je 2. srpnja 1999. podnijela tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni sljednik Srbija i ICJ se 2008. proglasio nadležnim za tu tužbu.

Hrvatska je u svojoj tužbi zatražila od najvišeg suda Ujedinjenih naroda da presudi da je Beograd preko svojih snaga počinio genocid u Hrvatskoj i da su građani RH bili žrtve tog genocida. RH traži tužbom od Srbije da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju te da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Nakon toga Srbija je 2010. uzvratila Hrvatskoj protutužbom za genocid tvrdeći da je Hrvatska prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida tijekom i nakon operacije Oluje u kolovozu 1995., čineći djela čija je namjera bila da se uništi dio srpske nacionalne i etničke skupine koja živi u regiji tzv. krajine. Sud je potom odredio rokove za podnošenje odgovora Hrvatske na srpsku protutužbu i protuodgovora Srbije, a sada je odobrio i Hrvatskoj da podnese svoje očitovanje o protuodgovoru Srbije.

Iako je pisana faza postupka tajna beogradski mediji prenijeli su da se Srbija u svom protuodgovoru pozvala i na presudu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u kojem je nepravomoćno presuđeno da je tijekom i nakon Oluje počinjen progon srpskog stanovništva.

Podnošenjem hrvatskog odgovora završit će pisana faza postupka, koja je tajna, i slijedi zakazivanje usmene javne rasprave te nakon toga 15-člano sudsko vijeće ICJ-a donosi presudu. ICJ u priopćenju navodi da će sud odluku o daljnjem tijeku postupka donijeti naknadno. Prema ranijim najavama usmena rasprava bila je planirana za 2013. godinu.