c S
Dnevne novosti

Predstavljeno devet projekata programa IPA 2009

30.01.2012 07:14 ZAGREB, 27. siječnja 2012.(Hina), U informacijskom centru Europske unije u Zagrebu predstavljeno je devet projekata ugovorenih u sklopu programa IPA 2009 "Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za praćenje napretka i zagovaranje u područjima demokratizacije, ljudskih prava integracije manjina te održivog povratka izbjeglica na područjima od posebne državne skrbi".

U okviru IPA darovnice devet projekata udruga primilo je potporu vrijednu više od 13 milijuna kuna (1,8 milijuna eura) za aktivnosti praćenja provedbe pravne stečevine EU i javnog zagovaranja u sferi demokratizacije, ljudskih prava, integracije manjina te održivog povratka izbjeglica u područjima od posebne državne skrbi.

Početak provedbe tih projekata koje zajednički financiraju EU i hrvatska vlada pokazatelj je spremnosti na partnerski odnos s civilnim društvom i ostalim predstavnicima stručne i zainteresirane javnosti u praćenju obveza preuzetih u pristupanju EU. Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je da civilni sektor odrađuje dio posla koji vlada ne može te da je stoga ulog u nevladine udruge prioritetan.

Važno je da imamo mehanizme koji će detektirati kršenje ljudskih prava kako bi ih bilo što manje i u tome je važna pomoć civilnog sektora, naglasila je Opačić. Upozorila je na potrebu integraciju povratnika i dodala da je njihovo stambeno zbrinjavanje na područjima od posebne državne skrbi prioritetno, jer ih još jedan dio živi u neadekvatnom prostoru.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je važnost zaštite ljudskih i građanskih prava posebice osobama na područjima od posebne državne skrbi pri čemu važnu ulogu imaju udruge civilnog društva osobito na lokalnoj razini. Podsjetio je da EU njeguje vrijednosti kao što su pluralizam, tolerancija, pravda i jednakost i zaštitu od svih oblika diskriminacije, poštujući povijesno i kulturološko nasljeđe.

Ravnatelj vladinog Ureda za udruge Igor Vidaček istaknuo je da projektu obuhvaća devet udruga i 26 jedinica lokalne samouprave. Među njima su Forum za slobodu odgoja, Srpski demokratski forum, Centar za civilne inicijative, Centar za mirovne studije, Hrvatski crveni križ, Otvorena medijska grupacija, Partnerstvo za društveni razvoj, Mreža mladih Hrvatske i Institut Stine.

Ravnateljica Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić istaknula je vrlo visoku učinkovitost u korištenju sredstava iz programa IPA 2009 koje je na razini od 98 posto, budući je od 1,8 milijuna eura, ugovoreno 1,765 milijun eura. Najavila je da će se sredstvima iz projekta IPA 2010 među ostalim financirati borba protiv korupcije, sprječavanje nasilja među djecom i diskriminacija.