c S
Dnevne novosti

Sindikat državnih službenika: nova Vlada po broju dužnosnika sustiže bivšu Vladu

30.01.2012 07:12 ZAGREB, 27. siječnja 2012.(Hina), Primjedbe do jučer oporbene Kukuriku koalicije zbog prevelikog broja državnih tajnika u Vladi Jadranke Kosor i navođenje negativnih primjera Popijačevog i Kalmetinog ministarstva s čak po šest državnih tajnika u svakom, zvuče pomalo smiješno pred naletom vala imenovanja pomoćnika ministara kojih, nakon sjednice Vlade, sada već ima 69, i to bez razriješenog pomoćnika ministra prometa Ferdeljija, priopćio je Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Da bi ironija bila veća, u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu poljoprivrede već je imenovano po pet pomoćnika ministara, a zajedno sa zamjenicima ministara, kao dužnosnicima ispod ministarskog ranga, ima ih također šestorica po ministarstvu.

Međutim, taj broj uskoro bi mogao biti nadmašen, budući da u dvama ministarstvima, onom pravosuđa i poduzetništva i obrta, pomoćnici ministara još nisu imenovani, upozorava sindikat.

No, dok se između državnih tajnika i pomoćnika ministara vodi mrtva trka s izvjesnom budućom prednošću na strani pomoćnika, "Kukuriku" Vlada onu HDZ-ovu uvjerljivo šije za 20 zamjenika ministara koji kao dužnosnička kategorija u Kosoričinoj vladi nisu postojali, odnosno zamijenili su ih državni tajnici, a plaća im je veća od tajničke i pomoćničke.

Kada je nova Vlada donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, premijer Zoran Milanović naglasio je da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

Hoće li se ta najava obistiniti tek će se vidjeti, jer se uredbe o unutarnjem ustrojstvu državnih tijela tek pišu, ali zasad su na najvišim dužnosničkim pozicijama u ministarstvima brojčano nadmoćni dužnosnici aktualne vlade, stoji u priopćenju.