c S
Dnevne novosti

Češka još razmatra ulazak u fiskalni pakt

01.02.2012 07:14 PRAG, 31. siječnja 2012.(Hina/Reuters), Češka će detaljno proanalizirati tekst ugovora o fiskalnoj disciplini tijekom sljedećih tjedana prije nego donese konačnu odluku o tome hoće li mu se priključiti, priopćila je češka vlada u utorak, dan nakon što je Češka zajedno s Velikom Britanijom odlučila ostati izvan kruga zemalja EU-a koje su ga prihvatile.

Na summitu EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu, 25 od 27 zemalja EU-a odlučilo je priključiti se fiskalnom paktu koji će nametnuti gotovo automatske sankcije zemljama koje krše ograničenja proračunskog deficita.

Češki premijer Petr Nečas pozvao se na ustavne poteškoće pri ratifikaciji toga ugovora jer se ne isključuje ni mogućnost raspisivanja referenduma. On je za češke medije u Bruxellesu kasno u ponedjeljak rekao da se službeni Prag nije priključio ugovoru zbog nekih sadržajnih pitanja kao i nesigurnosti glede njegove ratifikacije u nacionalnom parlamentu.

"Ne mogu u ovom trenutku prihvatiti sporazum zbog njegovog sadržaja i također zbog nedostatka jasnoće glede njegove ratifikacije", rekao je Nečas, po priopćenju na stranici češke vlade. "Iznimno je vrijedna činjenica da je pakt tako izmijenjen da mu se može priključiti u budućnosti".

Češki predsjednik Vaclav Klaus, koji ima konačnu riječ kada se radi o međunarodnim ugovorima, kazao je da neće potpisati pakt. Međutim, njegov mandat ističe u veljači 2013., što znači da vjerojatno neće više igrati ulogu u ratifikaciji ugovora ako Česi konačno odluče potpisati ga.

Vladajuća koalicija od tri stranke podijeljena je oko toga treba li ratificirati ugovor u parlamentu ili kroz referendum. Češka se priključila Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj prije summita tražeći da i zemlje koje nisu članice eurozone sudjeluju na sastancima te skupine.

Kompromis je postignut a nečlanice eurozone pozvane su da sudjeluju na nekim od sastanaka svake godine. Nečas smatra da se time nije išlo dovoljno daleko. Češka nema euro, a nije ni postavila ciljni datum za njegovo uvođenje.