c S
Dnevne novosti

Šprem s mađarskim veleposlanikom o ratifikaciji pristupnog ugovora u Hrvatskoj i Mađarskoj

03.02.2012 07:14 ZAGREB, 2. veljače 2012.(Hina), Hrvatski sabor ratificirat će hrvatski pristupni ugovor na plenarnoj sjednici Sabora koja se nastavlja 15. veljače, a ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u mađarskom parlamentu isključivo je pitanje vremena jer hrvatsko članstvo u EU ima podršku svih parlamentarnih stranaka u Mađarskoj, istaknuto je u četvrtak na susretu predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema i mađarskog veleposlanika Gabora Ivana u Saboru.

Prema priopćenju iz ureda predsjednika Sabora Šprem je, izrazivši zadovoljstvo rezultatom referenduma o ulasku Hrvatske u EU u razgovoru istaknuo da su hrvatski građani izrazili svoju volju "na korist svih nas u Hrvatskoj" te je potvrdio spremnost Hrvatske da nastavi s reformama.

Izrazio je uvjerenost da će ratifikacija u državama članicama EU proći brzo i glatko i istaknuo da se obavljena ratifikacija u slovačkom parlamentu doživljava u Hrvatskoj kao snažna podrška slovačkog naroda našem članstvu.

Šprem je istaknuo da su odnosi Hrvatske i Mađarske poticaj drugim zemljama jugoistočne Europe i potvrdio čvrsto stajalište Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju kočiti pristupanje država kandidatkinja Europskoj uniji.

Pohvalio je parlamentarnu suradnju dvije države, posebno u okviru tzv. projekta twinning light te pograničnih susreta koji pokazuju važnost prekogranične suradnje. Izrazio je i zadovoljstvo visokom razinom zaštite manjina kao i želju za unaprjeđenjem gospodarske suradnje.

Mađarski je veleposlanik rezultat referenduma za hrvatsko članstvo u EU ocijenio dobrim jer treba uzeti u obzir krizu u Europskoj uniji te je u tim okolnostima potpora europskim vrijednostima bila jasna. Prenio je želju mađarske strane da se nastavi intenzivna međuparlamentarna suradnja, kako na razini predsjednika parlamenata tako i na razini odbora, te je ponudio mađarsku pomoć u europskim poslovima na tehničkoj i na političkoj razini.

Govoreći o suradnji vlade i parlamenta u europskim poslovima na temelju mađarskih iskustava kazao je kako bi bilo dobro da vlada ima političku podršku parlamenta kada u Bruxellesu predstavlja svoja stajališta, no i da vlada mora imati određeni politički manevarski prostor, s obzirom na brzinu kojom se u Bruxellesu odluke ponekad mijenjaju.

U dijelu razgovora o gospodarskim odnosima dviju zemalja mađarski je veleposlanik predsjedniku Sabora kazao kako je u zajedničkom interesu da INA bude uspješna kompanija, dok je predsjednik Sabora izrazio očekivanje da će dogovor o Ini biti od koristi objema državama i u interesu i Ine i MOL-a.

Predsjednik Sabora u četvrtak je primio i makedonskog veleposlanika Makedonije Danča Markovskog s kojim je razgovarao o daljnjem unaprjeđenju tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa te alžirsku veleposlanicu Faride Aiouaze s kojom se suglasio o potrebi uspostave tješnje suradnje Hrvatske i Alžira.

Makedonski veleposlanik Markovski pohvalio je odnos Hrvatske prema makedonskoj manjini, što se očitovalo i u zadnjim ustavnim promjenama, ali i time da je u Hrvatskoj omogućeno učenje makedonskog kao dopunskog jezika, dok u Rijeci djeluje katedra za makedonski jezik i književnost.