c S
Dnevne novosti

Zagreb službeno obavijestio o imenovanju svog arbitra

03.02.2012 07:20 ZAGREB, 2. veljače 2012.(Hina), Hrvatska je službeno obavijestila Sloveniju i Europsku komisiju da će Budislav Vukas biti njezin nacionalni arbitar u peteročlanom arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor sa Slovenijom i time je okončan postupak odabira arbitara, potvrđeno je danas u Vladi.

O tome je, dodaje se, hrvatski premijer Zoran Milanović obavijestio slovensku stranu još u utorak. Slovenija je u ponedjeljak službeno potvrdila stručnjaka za međunarodno pravo Jerneja Sekoleca kao svog nacionalnog arbitra za peteročlani arbitražni sud i o tome je obavijestila Europsku komisiju i Hrvatsku.

Hrvatska i Slovenija su se 17. siječnja usuglasile o imenovanju predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda: Francuza Gilberta Guillaumea te Nijemca Brunaa Simme i Britanca Vaughana Lowea.

To su pozdravile obje vlade, ocijenivši da je tako napravljen prvi važan korak u uspostavi i početku djelovanja međunarodne arbitraže koja će odlučivati o rješavanju dugogodišnjeg graničnog prijepora između dviju država.

Hrvatska je vlada u listopadu prošle godine za hrvatskog nacionalnog arbitra odredila međunarodnog pravnog stručnjaka Budislava Vukasa, o čemu je sada obavijestila Europsku komisiju i Sloveniju.