c S
Dnevne novosti

Vlada: svaki građanin upisan u najmanje 16 baza podataka

03.02.2012 07:16 ZAGREB, 2. veljače 2012.Hina, Iako Hrvatska na različite projekte informatizacije godišnje troši oko milijardu kuna, stanje u državnoj upravi i dalje je nesređeno, pa je tako svaki građanin upisan u najmanje 16 različitih baza podataka, upozoreno je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora.

Analiza koju je provelo Ministarstvo uprave pokazuje da postoji 200 temeljnih baza podataka, a kada se one još razgranaju imamo skoro 2000 različitih baza podataka koje nisu međusobno umrežene, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ne postoji središnja evidencija praćenja rješavanja akata unutar državne uprave, bez čega se ne može osigurati ni transparentnost rada državnih tijela, rekla je Opačić.

Ministar uprave Arsen Bauk ocijenio je kako se dosad na informatizaciji državne uprave radilo dosta, ali ne i dobro jer su mnoge institucije radile isti posao nekoliko puta.

Činjenica da se jedan podatak o građaninu nalazi u 16 evidencija, a dovoljno je da postoji OIB, pokazuje da to treba racionalizirati, istaknuo je Bauk.

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako je zadatak Vlade da "oslobodi građane gnjavaže stajanja u redovima", a na taj će način osigurati i transparentnost državnih institucija i povjerenje građana u njih.