c S
Dnevne novosti

Završen sastanak ministara obrane NATO-a

06.02.2012 07:22 BRUXELLES, 3. veljače 2012.Hina, Ministri obrane zemalja članica NATO-a u petak su u Bruxellesu završili dvodnevni sastanak na kojem su glavne teme bile misije u Afganistanu i na Kosovu te priprema za summit čelnika zemalja članica u svibnju u Chicagu, a na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

"Najviše se razgovaralo o Afganistanu i Kosovu. Raspravljalo se kako će se pomagati afganistanskim snagama sigurnosti nakon 2014. godine kada završi misija ISAF", rekao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović. U petak, drugi dan sastanka, ministrima zemalja članica pridružili su se kolege iz zemalja koje sudjeluju u misijama u Afganistanu i Kosovu.

Ministri su potvrdili cilj da do kraja 2014. godine afganistanske snage preuzmu punu odgovornost za sigurnost u zemlji, što je jedan od glavnih ciljeva misije ISAF. U toj misiji sudjeluje i Hrvatska. Trenutačno je u Afganistanu 18. hrvatski kontingent od 340 pripadnika OSRH i četiri pripadnika MUP-a. Oni uglavnom imaju mentorsku ulogu u osposobljavanju afganistanskih snaga.

Savezničke snage ostat će u Afganistanu i nakon 2014. godine, ali neće više imati vodeću ulogu u borbenim operacijama, nego će se njihova uloga svoditi na potporu afganistanskim snagama sigurnosti. Hrvatska će nakon 2014. godine smanjivati broj ljudi u Afganistanu. "Ministri su se složili da će, dok afganistanske snage nastavljaju preuzimati vodstvo u sve više dijelova zemlje, glavna pozornost naše misije se razvijati od borbene uloge do obučavanja, savjetovanja i pomoći.

O tome kada i kako će se to događati razgovorat ćemo na summitu NATO-a u svibnju 2012. godine", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen. Ministar Kotromanović je rekao da je u raspravi o Kosovu zaključeno da se do rješenja može doći samo dijalogom između Beograda i Prištine te da obje strane moraju kontrolirati svoje ekstremne elemente.

Glavni tajnik NATO-a ocijenio je stanje na Kosovu "stabilnim, ali krhkim", ističući da se predstavnicima međunarodnih misija mora omogućiti sloboda kretanja na cijelom teritoriju Kosova. "Problemi na Kosovu se ne mogu rješavati samo vojnim sredstvima, stoga ohrabrujemo nastavak dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Rasmussen.