c S
Dnevne novosti

Slovak Peter Tomka novi predsjednik ICJ-a

07.02.2012 07:20 ZAGREB, 6. veljače 2012.(Hina), Slovački sudac Peter Tomka izabran je u ponedjeljak za novog predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu, službeno je objavljeno.

Za potpredsjednika najvišega suda Ujedinjenih naroda izabran je meksički sudac Bernardo Sepulveda-Amor. Dvojica sudaca dužnost će obavljati u iduće tri godine.

Tomka je sudac ICJ-a od 2003., a Sepulveda-Amor od 2006. Uz njih, suci ICJ-a još su: Hisashi Owada iz Japana, Ronny Abraham iz Francuske; Kenneth Keith s Novog Zelanda, Mohamed Bennouna iz Maroka, Leonid Skotnikov iz Rusije, Antonio Trindade iz Brazila Abdulkavi Ahmed Jusuf iz Somalije, Christopher Greenwood iz Velike Britanije, Joan E. Donoghue iz SAD-a, Giorgio Gaja iz Italije, Julia Sebutinde iz Ugande i Xue Hanqin iz Kine.

Pred Međunarodnim sudom pravde Hrvatska i Srbija tužile su jedna drugu za genocid. Sud je nedavno Hrvatskoj odredio rok do kraja kolovoza za podnošenje dodatnog odgovora na protutužbu Srbije, čime će završiti razmjena pisanih argumenata. Slijedi zakazivanje usmene javne rasprave te nakon toga 15-člano sudsko vijeće ICJ-a donosi presudu.