c S
Dnevne novosti

Pusić s danskim veleposlanikom i šefom delegacije EU-a

08.02.2012 07:16 ZAGREB, 7. veljače 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak danskoga veleposlanika u Hrvatskoj Boa Erica Webera i šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena u povodu predstavljanja programa i prioriteta danskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2012., priopćeno je iz MVEP-a.

Weber je podsjetio pritom na četiri prioriteta na kojima Danska radi tijekom predsjedanja Europskom unijom, a to su odgovorna, dinamična, zelena i sigurna Europa. Odgovorna Europa uključuje nastavak rješavanja ekonomske krize u Europi, ali i nova pravila ekonomskog upravljanja koja bi trebala biti usvojena tijekom danskog predsjedanja.

Također se očekuje i postizanje dogovora o ključnim elementima Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za razdoblje od 2014-2020. Dinamična Europa uključuje pak stimulaciju dugoročnog rasta i stvaranja radnih mjesta diljem Europe te daljnji razvoj jedinstvenog tržišta.

U kontekstu prioriteta "zelene Europe" naglasak je stavljen na nastavak ulaganja u zelene tehnologije i obnovljive izvore energije te poticanje energetske učinkovitosti. U konačnici, jača suradnja u okviru schengenskog sustava, kao i jačanje vanjske politike Europske unije najvažnije su odrednice prioriteta "sigurne Europe", kaže se u priopćenju.

Pusić je uputila zahvalu danskom predsjedništvu na potpori koju pruža Hrvatskoj u posljednjoj fazi njezina eurointegracijskog procesa, izrazivši zadovoljstvo pozitivnim ishodom nedavnog referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji te prvom ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovačkom parlamentu.

Poručila je kako je u ovom trenutku Hrvatska predana ispunjavanju preostalih obveza u okviru pretpristupnog monitoringa, ponajprije u osmome poglavlju, o tržišnom natjecanju i 23., o pravosuđu i temeljnim pravima. Izrazila je pritom zadovoljstvo što su kontinuirani pozitivan trend u pretpristupnom monitoringu potvrdili i predstavnici Europske komisije tijekom prošlotjedna posjeta Hrvatskoj.

Pusić je istaknula i važnost članstva u Europskoj uniji i svih preostalih zemalja regije jugoistočne Europe te ponovila spremnost Hrvatske da im pomogne svojim iskustvima na njihovu eurointegracijskom putu, kaže se u MVEP-ovu priopćenju.