c S
Dnevne novosti

UN: Dijalog Srbije i Kosova ublažio napetosti, izazovi ostaju

09.02.2012 07:12 NEW YORK (UN), 8. veljače 2012.(Hina), Nastavak dijaloga između Srbije i Kosova doveo je do smirivanja napetosti na terenu, rekao je u srijedu visoki dužnosnik UN-a na raspravi Vijeća sigurnosti o Kosovu, upozorivši kako i dalje postoje drugi značajni politički izazovi.

Spor između Kosova i Srbije oko nadzora nad dva granična prijelaza na sjeveru Kosova rezultirao je s nekoliko nasilnih sukoba između lokalnih srpskih stanovnika i NATO snaga na Kosovu (KFOR) prošle godine. "Međutim, otkako se dijalog između Beograda i Prištine nastavio u Bruxellesu nakon tromjesečnog zastoja, sve strane obnovile su napore na stabiliziranju stanja na terenu i usmjerile pozornost na postizanje rezultata kroz angažman u dobroj vjeri", rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije Edmond Mulet na sjednici Vijeća sigurnosti, prenosi Press služba UN-a.

Govoreći o budućim političkim izazovima, Mulet je kao primjer naveo odluku čelnika na sjeveru Kosova da sljedeći tjedan održe "referendum" o tome prihvaćaju li lokalni Srbi kosovske institucije. "To je još jedan slučaj gdje će uska suradnja između svih sudionika na terenu biti presudna kako bi se osiguralo da se potencijalne napetosti zadrže pod nadzorom i da se prenose zajedničke poruke", rekao je Mulet.

Za dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU, on je izvijestio da ugovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima, kod kojeg se očekuje dovršenje detaljnih modaliteta provedbe, predstavlja važan iskorak i ohrabrujući signal dobre volje s obje strane. Mulet je naglasio potrebu kohezije napora svih međunarodnih čimbenika, uključujući i misiju UNMIK-a, kako bi se osiguralo da se znatna sredstva koja se tamo troše primjenjuju "maksimalno razborito i djelotvorno".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je u Vijeću sigurnosti da "sveobuhvatno rješenje" u sporu između dviju strana mora sadržavati "željezna, međunarodna jamstva", koja štite interese Srbije, uključujući zaštitu srpskih enklava na jugu Kosova, očuvanje srpskog identiteta i vjerske baštine, te rješavanje privatnih imovinskopravnih zahtjeva. "Jedini način da se dođe do održivog i trajnog rješenja za problem je da strane pregovaraju u dobroj vjeri, oko svih otvorenih pitanja", rekao je Jeremić.

Enver Hoxhaj, kosovski ministar vanjskih poslova, rekao je Vijeću sigurnosti da će Kosovo nastaviti sudjelovati u dijalogu sa Srbijom u dobroj vjeri. "Mi ćemo provesti dogovoreno i prihvatiti sva rješenja koja su europska rješenja", rekao je on. "Dijalog je vrlo važan za obje države, kao neovisne države i partnere na njihovom europskom putu i moja vlada podržava integraciju cijele regije u Europsku uniju", dodao je Hoxhaj.

Komentirajući izvješće glavnog tajnika Ban Ki-mona o stanju na Kosovu, Jeremić je u dijelu vezanom uz tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu, rekao da će "Srbija tražiti drugu rundu konzultacija Vijeća sigurnosti o tom pitanju". On se založio za istragu koja bi se provodila pod okriljem Vijeća sigurnosti a ne misije EULEX-a, navodeći da EULEX ne može u punom kapacitetu djelovati izvan Kosova te stoga ne može provesti cjelovitu istragu o trgovini ljudskim organima.

"Samo istraga pod okriljem Vijeća sigurnosti može to osigurati", rekao je Jeremić dodajući da bi u suprotnom počinitelji mogli izbjeći pravdi. Ruski izaslanik u UN-u Vitalij Čurkin pozvao je Vijeće sigurnosti da podrži inicijativu Srbije da se istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu provede pod pokroviteljstvom UN-a. Istodobno je izrazio sumnje u način na koji misija EULEX provodi svoju istragu, posebice zbog "vodeće uloge SAD-a u toj istrazi", odnosno američkog dužnosnika nadležnog za istragu Clinta Williamsona.

Američka veleposlanica pri UN-u Rosemary DiCarlo, odbacila je kao neodgovorne i neutemeljene navode o EULEX-ovu timu za istragu trgovine organima, a ocjene o njegovom čelniku Clintu Williamsonu pristranima. Sjedinjene Države potiču napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, te očekuju da će vidjeti provedbu svih sporazuma, rekla je ona. DiCarlo je pozvala da se omogući sloboda kretanja diljem Kosova i rekla da su barikade neprihvatljive. Ona je pozdravila pozive srbijanskog predsjednika Borisa Tadića za uklanjanje zapreka s prometnica.