c S
Dnevne novosti

Nizozemska protiv uključenja Rumunjske i Bugarske u Schengen

09.02.2012 07:14 BRUXELLES, 8. veljače 2012.(Hina/Reuters), Rumunjska i Bugarska nisu učinile dovoljno da dobiju jednoglasno odobrenje da se uključe u europsku schengensku zonu, rekla je Nizozemska u srijedu.

Najnovije i najsiromašnije članice Europske unije, Rumunjska i Bugarska, moraju uvjeriti vlade svih članica EU-a da njihove vlasti, pravosudni i granični nadzor, ispunjavaju standarde potrebne za priključenje zoni bez putovnica.

"Napredak je vidljiv u obje zemlje, posebice u Rumunjskoj", rekao je u izjavi nizozemski ministar za Europu Ben Knapen. "To je korak naprijed ali se treba učiniti više".

Druge članice EU-a složile su se u rujnu da su Bugarska i Rumunjska spremne pridružiti se Schengenu ali Nizozemska i Finska ocjenjuje da nisu učinile dovoljno u suzbijanju korupcije.

Nizozemska je svoju ocjenu donijela nakon što je Europska komisija u svom izvješću pohvalila napredak dvije države u provedbi reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i kriminala. Komisija je, međutim, rekla da i u obje zemlje "ostaju određene slabosti" u tim područjima.

"Nizozemska traži dva uzastopna pozitivna izvješća koji ukazuju na održiv i nepovratan napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Ben Knapen.

"Vidjet ćemo u srpnju, nakon punog izvješća Europske komisije je li to tako". Finska je u studenom omekšala svoje stajalište rekavši da će pristati otvoriti zračne i morske granice a o kopnenim odlučiti kasnije.

Schengenska zona je postala nepopularna među europskim glasačima zabrinutima zbog imigracije. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da Rumunjska i Bugarska leže na glavnim pravcima krijumčarenja oružja i droge.