c S
Dnevne novosti

Kotromanović s veleposlanicima Kanade i Poljske

09.02.2012 07:10 ZAGREB, 8. veljače 2012.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović odvojeno je primio u srijedu kanadskog veleposlanika u RH Edwina Loughlina u pratnji vojnog izaslanika pukovnika Donalda Deenea i poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Wieslawa Tarku u pratnji vojnog izaslanika pukovnika Slawomira Zbroje, priopćila je Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

Veleposlanik Loughlin čestitao je ministru Kotromanoviću na novoj dužnosti, a također je istaknuo kako želi čestitati i na uspješno provedenom referendumu u Hrvatskoj za pristupanje Europskoj uniji.

Kotromanović, kojemu je ovo prvi sastanak s kanadskim veleposlanikom otkako je stupio na dužnost ministra, istaknuo je da Hrvatska i Kanada surađuju na obrambenom planu najviše u području školovanja, gdje Kanada sponzorira određena školovanja za hrvatske časnike u toj zemlji, no kako postoji prostora i za proširivanje obrambene suradnje dviju zemalja.

S tim se složio novi kanadski vojni izaslanik za Hrvatsku, pukovnik Denne koji je najavio kako će u razgovorima sa predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga RH te kanadskim oružanim snagama pokušati vidjeti koja su to konkretno područja na koja se obrambena suradnja dviju zemalja može proširiti.

Kotromanović i Loughlin osim o stanju u regiji, još su razgovarali i o međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, posebice operaciji ISAF u Afganistanu, u kojoj značajnim snagama sudjeluju obje zemlje članice NATO-a. Tijekom sastanka s poljskim veleposlanikom Kotromanović je istaknuo da Hrvatska i Poljska imaju općenito, ali i na obrambenom planu, dobru suradnju koja ima prostora za napredak u narednom razdoblju.

Kotromanović se posebno zahvalio na podršci koju je Poljska pružala Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Tarka je čestitao Kotromanoviću na novoj dužnosti, a također i Hrvatskoj na rezultatu referendumu o pristupanju Hrvatske EU, koji je, prema njegovim riječima, dao jasnu perspektivu RH.

Istaknuo je da se Poljska zalagala i zalaže za širenje EU na zemlje koje ispunjavaju kriterije. Što se tiče obrambene suradnje, izrazio je uvjerenje kako će se dobra i kvalitetna suradnja nastaviti u budućnosti. Naime, posebno se može istaknuti suradnja specijalnih postrojbi te postrojbi vojne policije dviju oružanih snaga, zatim suradnja na području uporabe i korištenja borbenih oklopnih vozila te suradnja vojnih učilišta.

Unatoč ograničenim financijskim sredstvima ove je godine između Poljske i Hrvatske planirano 18 različitih zajedničkih bilateralnih aktivnosti na području obrane. Ministar Kotromanović i veleposlanik Tarka još su razgovarali o suradnji u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, te stanju u regiji, posebno se osvrnuvši na situaciju u Bosni i Hercegovini te na Kosovu, stoji u priopćenju.