c S
Dnevne novosti

EK i dalje "vrlo zabrinuta" stanjem u Mađarskoj

10.02.2012 07:12 BRUXELLES, 9. veljače 2012.Hina, Europska komisija je u četvrtak istaknula da je i dalje "vrlo zabrinuta" stanjem u Mađarskoj, osobito zbog pitanja slobode medija i slobode izražavanja.

"I dalje smo vrlo zabrinuti zbog aktualnog stanja u Mađarskoj, posebice zbog prijetnje za slobodu medija koju predstavljaju sadašnji zakoni o medijima", izjavila je potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, koja je zadužena za digitalni razvoj, što uključuje i elektronske medije.

Članovi Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u četvrtak su raspravljali o stanju u Mađarskoj. Na sastanak je pozvana povjerenica Kroes, ravnateljica Opće uprave za pravosuđe Francoise Le Bail, a s mađarske strane potpredsjednik vlade Tibor Navracsics.

Kroes je zatražila od mađarske vlade da zatraži od Vijeća Europe, paneuropske organizacije čija je glavna zadaća zaštita ljudskih prava, da analizira jesu li mađarski zakoni u skladu s temeljnim demokratskim vrijednostima.

"Europska komisija neće biti zadovoljna općom situacijom u Mađarskoj sve dok pitanja koja bi Vijeće Europe moglo postaviti ne budu korektno riješena i dok se ne provedu preporuke koje bi Vijeće Europe moglo dati", rekla je Kroes. Navracsics je prije rasprave pred parlamentarnim odborom razgovorao s povjerenicom Kroes.

U raspravi je rekao da će njegova vlada voditi računa o preporukama Vijeća Europe, na što mu je Kroes odgovorila da "voditi računa" nije isto što "provesti sve preporuke". "Da, ako te preporuke nisu u suprotnosti s mađarskim zakonskim sustavom", rekao je potpredsjednik mađarske vlade. "To mi niste rekli u razgovoru u mom uredu", odgovorila mu je Kroes.

Navracsics je odbacio kritike o diskriminaciji manjina, ističući da je njegova stranka Fidesz prva u Europski parlament poslala zastupnika romske nacionalnosti, da u mađarkom parlamentu ima nekoliko zastupnika Roma.

Na primjedbe oko oduzimanja frekvencije za Klubradio, Navracsics je rekao da taj slučaj pred mađarskim sudom i zamolio da se o tome ne daju političke izjave koje bi se mogle protumačiti kao pritisak na sud.

Povjerenica Kroes je rekla da je privatnoj i oporbenoj radio stanici Klubradio, oduzeta frekvencija i dodijeljena drugoj stanici koja uglavnom emitira glazbu.