c S
Dnevne novosti

Sanader: riječ je o političkom progonu

14.02.2012 07:04 ZAGREB, 13. veljače 2012.(Hina), Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da su optužbe o prodaji jeftinije struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju "politički progon" jer je riječ o zakonitim odlukama vlade koje su se donosile "i u vrijeme socijalističke Hrvatske". "

Riječ je naprosto o odlukama vlade i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže", kazao je Sanader izlazeći iz sjedišta zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, gdje je dao iskaz u aferi kojom je HEP, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za oko 650 milijuna kuna. "Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju.

U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti", kazao je Sanader, ističući da su takve odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore. "Kada su hrvatski birači odlučili 2003. i 2007. da nam daju svoje povjerenje onda su znali da mi želimo da Aluminij Mostar opstane kao vodeći ključni gospodarski subjekt Hrvata u BiH. Kada je riječ o TLM-u takva je odluka donosila spašavanje radnih mjesta. Što bismo dobili da je 1200 ili 1400 ljudi iz TLM-a završilo na ulici? Koliki bi tada trošak bio ne za HEP nego za cijelu državu", upitao je Sanader.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se i u petom slučaj protiv bivšeg premijera "ponavlja isti obrazac tužiteljstva" kojim se "kriminaliziraju političke odluke vlade". "I to ne samo političke odluke gospodina Sanadera nego vlade kao najvišeg tijela, tako da mi smatramo da smo ušli u fazu političkog progona", izjavila je Sloković. Dodala je da se obrani to ne sviđa, ali da i na to imaju odgovor. "Nadamo da će državno odvjetništvo, u jednom od predmeta donijeti konačnu odluku koja neće biti podizanje optužnice nego odustanak od kaznenog progona", dodala je Sloković.

U slučaju HEP-TLM zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, a mediji nagađaju da bi i Sanader mogao postati optuženik. Mravka se tereti da je, "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna. Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio. Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka. Sanader je nedavno, zbog sličnih optužbi ispitan i u aferi Dioki, a nakon što je iznio kratku obranu, kao i u današnjem ispitivanju, nije želio odgovarati na pitanja tužitelja.