c S
Dnevne novosti

Stručni skup o Europskoj konvenciji o ostvarivaju dječjih prava

15.02.2012 07:09 OSIJEK, 14. veljače 2012. Hina, Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić izjavila je u utorak u Osijeku kako je Hrvatska već trebala primjenjivati Europsku konvenciju o ostvarivanju ljudskih prava jer razloga za odgodu ne bi trebalo biti.

Na stručnome skupu "Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava", koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom odvjetničkom komorom (HOK), Mila Jelavić je rekla da je ta konvencija u Hrvatskoj na snazi od kolovoza 2010. te da je postala dio unutarnjeg prava i zato ne treba čekati donošenje dodatnih provedebenih propisa, poput zakona, pravilnika ili nižih pravnih akata.

Europskom konvencijom o ostvarivanju dječjih prava osnažuje se pravo djeteta na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima, primjerice tijekom brakorazvodnog postupka ili odlučivanja o skrbništvu i posvojenju, što uključuje i pravo djeteta da se imenuje posebni zastupnik koji će štititi njegove interese. Po našem Ustavu, svi su međunarodni ugovori koje država potpiše po pravnoj snazi iznad zakona i mogu se izravno primjenjivati. Suvremena stajališta o sudjelovanju djeteta u pravnim postupcima ističu da dijete nije predmet, nego osoba sa svim pripadajućim pravima, rekla je Mila Jelavić.

Dodala je kako je važno u stručnoj raspravi odrediti tko može biti zastupnik djece, osigurati novac za njihov rad, ali to ne moraju biti isključivo odvjetnici, nego i drugi stručnjaci, ponajprije oni koji razumiju proces djetetova razvoja i koji s djetetom mogu uspostaviti odnos povjerenja. Potrebna je volja i odluka da se ta konvencija odmah počne primjenjivati jer mi - sve dok se odgađa njezina primjena - zapravo imamo dijete u podređenom položaju, što nije dobro, istaknula je pravobraniteljica Jelavić.

Dodala je kako djeci treba pomoći u ostvarivanju njihovih prava te im omogućiti aktivno sudjelovanje u svim postupcima koji se njih odnose uz odgovarajuću stručnu potporu. Na skupu sudjeluju stručnjaci s osječkoga i zagrebačkoga pravnog fakulteta, psiholozi, socijalni radnici, odvjetnici te predstavnici sudbene vlasti i nevladinih udruga.