c S
Dnevne novosti

EU: Ministri za energiju o ulaganjima u infrastrukturu

15.02.2012 07:04 BRUXELLES, 14. veljače 2012.Hina, Ministri za energiju zemalja članica Europske unije raspravljali su u utorak u Bruxellesu o nacrtu zakona o smjernicama za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture čiji je cilj ukloniti glavne prepreke za ulaganje u tom području.

Na sastanku su kao promatrači sudjelovali i hrvatski predstavnici - zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal i pomoćnik ministra za industriju, energetiku, i rudarstvo Alen Leverić. Najveća novost u prijedlog Uredbe o smjernicama za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture jest u tome da se ograničeni broj infrastrukturnih projekata proglasi "projektima od zajedničkog interesa za EU-u".

Kao kriterije za takvo nominiranje tih projekata predlaže se da oni moraju biti održivi u gospodarskom, socijalnom i ekološkom smislu i da pridonose ciljevima EU-a zacrtanim u energetskoj politici EU-a i u borbi protiv klimatskih promjena. Uredba bi trebala biti izglasana krajem ove godine. Europska komisija je na oko 200 milijardi eura procijenila ukupne potrebe za investicijama u infrastrukturu za prijenos električne energije i plina. Komisija je za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje 2014-2020. predložila da se za sufinanciranje konekcija između elektroenergetskih i plinskih mreža u EU-u predvidi 9,1 milijardi eura.

To bi bilo prvi put da EU financira razvoj energetske infrastrukture u tim razmjerima iz redovitog proračuna. O tome će konačnu riječ dati države članice, koje povjerenik za energiju Guenther Oettinger optužuje za nespremnost za ulaganje u takve projekte. Sufinanciranje tih projekata iz europskog proračuna utoliko je važnije što većina njih nije privlačna investitorima jer ne donose veliku dobit.