c S
Dnevne novosti

Sabor o "paketu" poreznih zakona

16.02.2012 07:19 ZAGREB, 15. veljače 2012. Hina, Hrvatski sabor će u četvrtak u  podne početi sjednicu objedinjenom raspravom o "paketu" poreznih zakona, najavio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić na završetku zasjedanja u srijedu.

U "paketu" je pet prijedloga zakona, i to za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Predloženim se izmjenama, uz ostalo, povećava opća stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, povećava se osnovni osobni odbitak s 1.800 na 2.200 kuna, za umirovljenike s 3.200 na 3.400 kuna, uvode se porezna rasterećenja za reinvestiranu dobit, ali i oporezivanje dividende stopom od 12 posto, a smanjuje se stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.

Izmjenama Zakona o PDV-u od 1. ožujka se, osim povećanja PDV-a s 23 na 25 posto, uvodi i snižena stopa od 10 posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te za bijeli šećer. Izmjenama je regulirano i da se od početka iduće godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima. Od početka iduće godine bit će povećan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuća kuna.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit se s početkom 2013. sva reinvestirana dobit koja se po okončanju obračuna unese u temeljni kapital, oslobađa plaćanja poreza na dobit. Od 1. ožujka ove godine pak u primjeni bi bila odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti i to po stopi od 12 posto, a plaćale bi je i domaće i inozemne pravne osobe. Posebnim će se propisima urediti olakšice za male dioničare, koji ne bi plaćali taj porez na isplatu dividende do iznosa od 12.000 kuna.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. ožujka ove godine povećao bi se osobni odbitak za zaposlene za 400 kuna, na 2.200 kuna, a za umirovljenike za 200 kuna, na 3.400 kuna. Predlaže se i izmjena poreznih razreda, dok bi stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostale iste. Regulira se i oporezivanje mirovina iz inozemstva, uvodi kao oporezivi dohodak i dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje (na veće iznose se kao i kod dobiti plaća 12 posto poreza), itd. Iz vlade poručuju da sve te promjene u sustavu poreza na dohodak imaju za cilj povećanje najmanjih plaća čime se kompenzira i učinak većeg PDV-a.

Izmjenama Zakona o doprinosima od 1. svibnja ove godine opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjila bi se s 15 na 13 posto što godišnje znači oko 2,4 milijarde manje i trebalo bi pomoći hrvatskom gospodarstvu da ima konkurentniju cijenu rada. Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a, najjače oporbene stranke u Saboru, ranije je zatražila redovnu proceduru (dva čitanja), istaknuvši da javnost treba biti bolje obaviještena o posljedicama tih zakona, a protiv hitnosti postupka bio je i HDSSB.