c S
Dnevne novosti

Hrvatsko izaslanstvo na plenarnoj sjednici Odbora regija

16.02.2012 07:00 BRUXELLES, 15. veljače 2012.Hina, Hrvatsko izaslanstvo promatrača sudjeluje u srijedu i četvrtak u Bruxellesu na plenarnoj sjednici Odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije koje se sastoji od predstavnika europskih regionalnih i lokalnih vlasti.

Hrvatska do ulaska u članstvo u EU ima pravo na devet promatrača u tom tijelu. Izaslanstvo predvodi predsjednik Udruge gradova u RH i gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, a njegov zamjenik je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Iz sastava općina izaslanstvo čine predsjednik Udruge općina u RH i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić te načelnica općine Križ Ivana Posavec Krivec.

Članovi Izaslanstva još su župan Istarske županije Ivan Jakovčić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik UGRH i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Na početku plenarne sjednice nakon pozdravnog govora strane predsjednice Odbora regija Mercedes Bresso, članovima Odbora regija obratio se na hrvatskom jeziku i predsjednik delegacije Vojko Obersnel.

"Mi smo ta razina vlasti koja je najbliža građanima, koja je u neposrednom kontaktu s njihovima potrebama i problemima. Svi dijelimo istu želju da nas naše nacionalne vlade priznaju kao partnere, bez kojih je teško ostvariti dugoročne ciljeve i razvoj", rekao je u svom govoru Obersnel. Osim sudjelovanja na Plenarnoj sjednici, hrvatski predstavnici u delegaciji sudjelovali su na sastancima svojih političkih grupa koje djeluju u okviru Odbora regija – Stranci europskih socijalista, Europskoj pučkoj stranci te Stranci europskih liberala i demokrata.

Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je novinarima da je u raspravi na plenarnoj sjednici predložio da EU uz program "prijestolnica kulture" uvede i program "regija kulture". "Bila je to dosta polemična rasprava i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Također sam se zauzeo za više novaca za program prijestolnica kulture te najavio da će se i Hrvatska uključiti u taj program jer imamo sjajnu kulturnu baštinu i sjajnu živu kulturu", rekao je Jakovčić. U procesu odlučivanja u Europskoj uniji, postoji obveza konzultacije s Odborom regija u pitanjima kao što su regionalna politika, zaštita okoliša, izobrazba i promet – sva pitanja koja se tiču lokalne i regionalne vlasti.