c S
Dnevne novosti

Vlada preraspodjelom poreza na dohodak pomaže jedinicama lokalne samouprave

17.02.2012 07:18 ZAGREB, 16. veljače 2012.Hina, Vlada je u četvrtak predložila izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojima se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist jedinica lokalne samouprave.

?Kako je pojasnio ministar financija Slavko Linić, jedinicama lokalne samouprave smanjeni su prihodi zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojima se osobni odbitak povećava s 1.800 kuna na 2.200 kuna. Preraspodjelom dijela toga poreza između države i jedinica lokalne samouprave u dijelu za poravnanje općine, gradovi, županije i Grad Zagreb trebali bi u ovoj godini dobiti 194 milijuna kuna, što je nešto više nego dosad, rekao je Linić.

Vlada je također usvojila prijedlog Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, koji je precizno usuglašen nakon što je na prošloj sjednici skinut s dnevnog reda. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je kako se prijedlogom nastoji izbjeći moguću sumnju da se radi o regulatornom tijelu, jer se već u prvom članku naglašava da centar ne zadire u regulativna prava drugih tijela. Sa takvim centrom želi se dati snažni instrument državi kako bi bila informiran i aktivan vlasnik energetskog sektora te vodila jasnu i konzistentnu politiku upravljanja. Također se želi postići da investicije budu harmonizirane i daju sinergijske efekte, a ne nekoordinirane, često i neučinkovite, neisplative i upitne u ostvarenju općih ciljeva, rekao je Čačić.

Vlada predlaže Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedloge izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koje su podnijeli HDZ i Hrvatski laburisti, a kojima se predlaže da Predsjednik Republike ubuduće ostvaruje pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će Vlada uskoro donijeti svoj prijedlog zakona kojim će na odgovarajući način urediti pravo na mirovinu Predsjednika Republike i neka druga prava državnih dužnosnika.