c S
Dnevne novosti

Određeni uvjeti za imenovanje u NO državnih tvrtki

17.02.2012 07:15 ZAGREB, 16. veljače 2012.(Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o određivanju uvijeta za kandidate za članove nadzornih, odnosno upravnih odbora, te uprava trgovačkih društava u kojima RH ima dionice ili udjele, a jedan od uvjeta za članstvo je da osoba nije pravomoćno osuđena na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima.

Po odluci, vladi se za člana NO mogu predlagati kandidati koji imaju završen stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij i najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Također se propisuje da kao članovi trgovačkog društva izvršni direktori ili članovi uprave ili NO-a nisu pravomoćno osuđeni na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima. Ne smiju se baviti poslovima iz predmeta poslovanja društva, odnosno tim se poslovima ne smije baviti pravna osoba čiji je kandidat član, direktor ili član nadzornog ili upravnog odbora. Kandidati, po odluci, također ne smiju doći u sukob interesa.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici vlade kako se radi o ozbiljnoj temi jer država, kao vlasnik, mora temeljem objektivnih i jasnih kriterija na ta mjesta staviti ljude koji znaju i u koje vlast ima povjerenja."To je proces u kojem uvijek ima politike, ali ne smije biti politikanstva, korupcije i sitnih dealova", ustvrdio je Milanović. Naglasio je pritom kako je to područje na kojem će javnost vladu "potpuno opravdano u stopu pratiti, možda katkad i stopu ispred nas samih". Odmah nakon sjednice novinari su premijera Milanovića ispred Banskih dvora dočekali s pitanjem znači li to da zbog malverzacija sa zemljištem nepravomoćno osuđeni Srećko Ferenčak, koji je nedavno bio imenovan u NO Janafa te odmah povučen nakon burne reakcije javnosti, može ponovno biti izabran u NO Janafa.

"To je tako?", Milanović je odgovorio protupitanjem, a nakon potvrdnog odgovora novinara, premijer je ocijenio da neće biti tako. "Ali, neće! Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije," rekao je Milanović. Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić nije htio govoriti o svojem stranačkom kolegi, već je na pitanje vraća li se Ferenčak u Janaf odgovorio: "O tome sam sve rekao. Završili smo, hvala!" Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da o članovima NO-a odlučuje vlada, a on smatra da u njima neće sjediti nepravomoćno osuđene osobe.