c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama ustrojstva i djelokruga ministarstava

20.02.2012 07:24 ZAGREB, 17. veljače 2012.(Hina), Izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, o kojima su raspravljali zastupnici u Hrvatskom saboru, trebale bi se osigurati pretpostavke za uspostavu cjelovitog funkcioniranja državne uprave.

Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan rekao je kako se radi o koncepcijskom usklađivanju s novim ustrojstvom i djelokrugom, preslagivanju ustrojstva u više djelokruga ministarstava i drugih središnjih tijela.

„Zakonskim prijedlogom, kao središnje tijelo državne uprave, predlaže se utvrditi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, rekao je Pičuljan dodavši kako se radi o maloj ali značajnoj intervenciji s intencijom da ustrojavanje svih tijela središnje državne uprave, radi pravne sigurnosti i prepoznatljivosti, bude utvrđeno istim zakonom.

Također je definirana i propisana nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Ured će predlagati vladi odgovarajuće političke kriterije upravljanja državnom imovinom dok će Agencija za upravljanje državnom imovinom operativno provoditi poslove za koje je zakonom zadužena.

Vlada će u kratkom roku ponuditi novu koncepciju upravljanja državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, najavio je Pičuljan.

Predlaže se i dopuniti djelokrug Ministarstva branitelja u čijem se djelokrugu predlaže utvrditi i obavljanje poslova koji se odnose na priznavanje prava mirnodopskih vojnih invalida, prava civilnih žrtava rata, prava pripadnika hrvatske Domovinske vojske, prava boraca NOR-a i članova obitelji tih skupina korisnika prava, koji su do sada bili u djelokrugu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U zakonskom je prijedlogu niz normi koje usklađuju djelokrug rada i pobliže preciziraju nazivlje i njegov djelokrug.Dopunjuje se i djelokrug Ministarstva gospodarstva koje ostaje upravljačko tijelo vezano uz provedbu vladine odluke o strateškim dokumentima, među kojima su korištenje sredstava fondova EU i ostalih međunarodnih izvora.

Dopunjava se i djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu te djelokrug Ministarstva financija čime se njegov nadzor nad provedbu Zakona o koncesijama širi na nadzor nad drugim propisima koji uređuju sustav koncesija. Uređuje se i djelokrug Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a provođenje stručno-pedagoškog nadzora se prebacuje u stručne ruke Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona o športu je norma koja pojačava nadležnosti Ministarstva znanosti, ocijenio je Pičuljan.