c S
Dnevne novosti

Uručene vjerodajnice Drobnjaku

20.02.2012 07:18 ZAGREB, 17. veljače 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u petak u Zagrebu vjerodajnice novom šefu Misije Republike Hrvatske pri EU-u Vladimiru Drobnjaku koji je ocijenio da Hrvatska i njezina diplomacija time ulaze u novo razdoblje u kojem će ravnopravno sjediti za stolom s ostalim članicama EU-a.

"Djelovanje u ovim okolnostima novo je za hrvatske diplomate koji će na svim sastancima sjediti zajedno s kolegama iz ostalih zemalja članica Unije", rekao je Drobnjak novinarima nakon uručenja vjerodajnica u Uredu Predsjednika.

"Stjecanje novih znanja je nešto jako dragocjeno za hrvatsku diplomaciju koja je puno toga prošla u proteklih 20 godina", dodao je Drobnjak, stalni hrvatski predstavnik pri EU-a koji na dužnost stupa u ponedjeljak, 20. veljače.

Bit će to drugi mandat u Bruxellesu za karijernog diplomata koji je dosad bio glavni hrvatski pregovarač s Unijom i jedna od najodgovornijih osoba u pripremama Hrvatske za članstvo u bloku europskih država.

Po njegovim riječima, Hrvatska će u odnosu na Uniju u 2012. djelovati na tri kolosijeka: aktivno sudjelovati u radu Europskog vijeća i Europske komisije, ispunjavati preostale obveze iz procesa monitoringa te rješavati organizacijske i logističke probleme kako bi osnažila administrativne kapacitete za djelovanje u uvjetima članstva.

"Godina 2013. trebala bi biti jednostavnija, posebno stoga što ćemo 1. srpnja te godine postati 28. punopravna članica", rekao je Drobnjak ističući da je za njega kao diplomata nova dužnost u Bruxellesu čast i izazov.