c S
Dnevne novosti

Vijeće EU-a traži manje poreze na rad

20.02.2012 07:16 BRUXELLES, 17. veljače 2012.Hina, Ministri zemalja članica EU-a zaduženi za rad i socijalna pitanja razgovarali su u petak u Bruxellesu o stanju na tržištu rada u Europskoj uniji i pozvali da se manje oporezuje rad i smanje troškovi zapošljavanja.

Na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača sudjelovao je kao promatrač hrvatski ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Vijeće je u zaključcima pozvalo zemlje članice da poslodavcima smanje troškova zapošljavanja, "preusmjeravanjem poreza s rada prema područjima koja su manje štetna za rast zaposlenosti, a da istodobno pozorno razmotre adekvatnost i održivost sustava socijalne zaštite, smanjivanjem troškova zapošljavanja kroz rješavanje poreznog klina i reformiranjem pretjerano krutog radnog zakonodavstva kako bi se olakšao pristup tržištu rada onima koji su izvan njega, poticanjem da neprijavljeni rad pretvori u redovito zaposlenje i tamo gdje je potrebno, da se revidira mehanizam za određivanja plaća kako bi što bolje odražavao razvoj produktivnosti".

Vijeće je također pozvalo zemlje članice da se pozabave "neprihvatljivo visokom nezaposlenošću mladih", kroz sveobuhvatne akcije kako bi se osigurao prijelaz od škole prema poslu. Europska unija ima više od 23 milijuna nezaposlenih, posebno teška situacija je sa zaposlenošću mladih, kojih je više od pet milijuna bez posla.

Ministar Mrsić je na pitanje novinara nakon sastanka namjerava li Hrvatska produljivati radni vijek pomicanjem dobi za odlazak u mirovinu, rekao da to zasad nije u planu i da će se i dalje odlaziti u mirovnu sa 65 godina. Mrsić je dodao da EU kao i Hrvatska imaju iste probleme koje sa sobom donosi starenje stanovništva i da će se zbog toga morati mijenjati mirovinski sustavi kako bi bili održivi.