c S
Dnevne novosti

Sabor: većina klubova podupire proračun

21.02.2012 07:24 ZAGREB, 20. veljače 2012.Hina, Vladin prijedlog državnog proračuna za ovu godinu je u saborskoj raspravi podržala većina klubova - potporu su uz vladajuću koaliciju dali SDSS i klub nacionalnih manjina, HDSSB je potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana kojima traže više novca za poljoprivredu, dok su se protiv proračuna izjasnili HDZ i Hrvatski laburisti.

Jadranka Kosor je u ime Kluba HDZ-a ocijenila kako je predloženi proračun na lošim temeljima, da su smanjenja rashoda koja predviđa "tek na papiru", te da porezno, posebno nakon povećanja PDV-a, dodatno opterećuje, umjesto rasterećuje gospodarstvo i građane. "To me podsjeća na rečenicu Branka Grčića, danas potpredsjednika Vlade, u jeku sučeljavanja u predizbornoj kampanji - 'kada bi objavili što bi napravili ako dođemo na vlast tko bi za nas glasovao'.

Da je Kukuriku koalicija najavila povećanje PDV-a, da će hrvatske obitelji prosječno godišnje izgubiti 2000 kuna zbog većeg poreznog opterećenja, možda bi i rezultati izbora bili drukčiji", poručila je Kosor. Veće porezno opterećenje, upozorila je, najviše će pogoditi najsiromašnije, "i to će biti harač puta tri, a za neke možda i harač puta šest, što će se vidjeti do kraja godine". Najavila je da će HDZ podnijeti amandmane na proračun - iako svjesni, kako je rekla, da ih vlast neće prihvatiti - kojima je namjera, naglasila je, ispraviti propuste u Vladinoj pripremi proračuna.

Čelnica HDZ-a ponovila je kako je proračun na prihodovnoj strani za 1,5 milijardi kuna precijenjen, a na rashodovnoj strani za isto toliko podcijenjen, dok je Vladi zamjerila i očekivanje ušteda u javnom sektoru, poput smanjenja rashoda za prekovremeni rad, iako sa sindikatima još nije ni počela pregovarati. Da je prekovremeni rad gotovo nemoguće ukidati, posebno u javnim službama, ilustrirala je primjerom - kada bi netko u 16,30 nazvao policiju i prijavio pljačku, a policajac bi odgovorio kako mu je upravo završilo radno vrijeme.

Na prozivke iz HDZ-a odgovorio je premijer Zoran Milanović, poručivši sa saborske govornice kako je predloženi proračun realan, a "nije imaginarij nobelovaca", te ponovivši stav Vlade da ukupno porezno opterećenje nije veće i da je Vladina kalkulacija dobra za Hrvatsku. "Ja sam racionalni optimist, a nadam se da vi niste pesimist", poručio je Jadranki Kosor, koja mu je odgovorila da je i ona optimist. Dragutin Lesar rekao je da Hrvatski laburisti neće podržati proračun, niti podnositi amandmane, jer ih, kazao je, Vladin prijedlog nije uvjerio da se učinilo sve što se moglo i trebalo.

Proračun, kao ni prošli tjedan izglasan paket poreznih zakona, nije, dodao je, uvjerio ni rejting agencije, "koje neki zovu reket agencije i one doista često iz političkih razloga reketare pojedine države, a koje kažu Zakon o radu je vaš krimen, to je vaš najveći grijeh i ako to ne promijenite srušit ćemo vam rejting". Ni Lesar ne vjeruje da će novo porezno opterećenje značiti i veće porezne prihode u proračunu, a Vladi zamjera i povećanje rashoda za rad Banskih dvora za 56 milijuna kuna, izostanak hrabrosti za suzbijanje sive ekonomije, te nelikvidnosti, odnosno tvrtki koje ne plaćaju svoje obveze prema državi. "To su perači novca i utajivači poreza", poručio je.

Lesar se osvrnuo i na najave iz Banskih dvora da će mijenjati Zakon o radu (ZOR), pozivajući vladu da uredi model tržišta rada. Igor Dragovan je u ime Kluba SDP-a rekao kako Vlada proračunom pokazuje da Hrvatskoj nudi novi smjer koji će zaokrenuti negativni trend te pokazati odgovornost prema građanima, gospodarstvu, prema djeci i umirovljenicima, ali i međunarodnim financijskim institucijama.

"Nedostatak političke volje, odlučnosti pa ako hoćete i znanja, obilježavali su proračune proteklih dugih osam godina, a posebno protekle tri kada je kriza već debelo poharala Hrvatsku", poručio je HDZ-ovcima, za razliku od kojih, kazao je, nova vlast ima političku volju i odlučnost. "Dok su drugi tražili put do puta, čini se da je dobar smjer pred nama, poručuju oni koji odlučuju o našem rejtingu. Drugi odlučuju jer smo se samo doveli u tu situaciju, točnije dovela nas je vlada koja nas je samo zaduživala dok je tražila spomenuti put", poručio je Dragovan.