c S
Dnevne novosti

Sabor objedinjeno o četiri financijska zakona

22.02.2012 07:26 ZAGREB, 21. veljače 2012.(Hina), Hrvatski sabor je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o četiri zakonska prijedloga - Zakonu o poreznoj upravi i o Zakonu o prestanku važenja Zakona o financijskoj policiji te izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i izmjenama Zakona o Financijskom inspektoratu RH.

Svi zakoni upućeni su u Sabor po hitnoj proceduri, a zastupnicima ih je predstavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Cilj prijedloga Zakona o poreznoj upravi je cjelovito, sustavno i transparentno uređivanje djelokruga i ustrojstva Porezne uprave radi osiguranja racionalizacije obavljanja poslova.

Cjelovit Zakon, kako je rekao Lalovac, potrebno je donijeti zbog velikog broja dosadašnjih izmjena i dopuna, proširenja djelokruga rada preuzimanjem poslova Financijske policije itd.

Obrazlažući zakonski prijedlog vezan uz ukidanje financijske policije, Lalovac je naglasio kako je praćenjem primjene zakonskih propisa i učinkovitosti rada financijske policije i drugih nadzornih službi u Ministarstvu financija - Porezne uprave, Financijskog inspektorata i Carinske uprave, utvrđeno preklapanje nadležnosti nadzornih službi i neusklađenost obavljanja nadzora od strane tih službi.

Stoga se, zbog racionalizacije u tijelima državne uprave i preporuka međunarodnih institucija, predlaže ukidanje Financijske policije. Izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predlaže se odrediti Ured za sprječavanje pranja novca kao ustrojstvenu jedinicu Ministarstva financija, kojom upravlja predstojnik Ureda.

Zakon se mora uskladiti i s odredbama Zakona o sustavu državne uprave i izmjenama Zakona o državnim službenicima. Izmjenama i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu predlaže se mijenjanje ustrojstva tog tijela koje će se, umjesto upravne organizacije u sastavu Ministarstva financija, definirati kao ustrojstvena jedinica.

Osim toga, predlaže se da se ustrojstvo i način upravljanja Financijskim inspektoratom uređuje Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija.