c S
Dnevne novosti

Sabor: na proračun podneseno stotinjak amandmana

22.02.2012 07:20 ZAGREB, 21. veljače 2012.Hina, Na Vladin prijedlog državnog proračuna za 2012. amandmane su podnijeli samo klubovi i zastupnici HDZ-a i HDSSB-a, čijih je stotinjak amandmana ukupno financijski "teško" oko pet milijardi kuna, doznaje se u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Kluba HDZ-a Jadranka Kosor je novinarima u Saboru izjavila da je ukupna težina amandmana koje je predložila njezina stranka nešto veća od 2,2 milijarde kuna, i to, naglasila je, bez povećanja deficita, budući da uz svaki amandman istovremeno predloženo i smanjenje na drugim proračunskim stavkama.

Uz to, dodala je, u HDZ-u je dogovoreno kako će i neki zastupnici pojedinačno podnositi amandmane, koji će se odnositi na projekte važne za lokalnu sredinu ili regiju koju zastupaju. Kosor je naglasila kako su se u njezinoj stranci dogovorili amandmanima zatražiti 800 milijuna kuna više na pozicijama za kamate, te oko milijardu kuna više za poljoprivredu, uglavnom s pozicija resornog ministarstva.

Oko 80 milijuna kuna HDZ traži za razminiranje, a više novca amandmanima zahtijeva i za gradnju Pelješkog mosta. Budući da je krajnji rok za podnošenja amandmana bio do danas u 10 sati, Kosor je kazala da HDZ sve svoje amandmane još nije do kraja zbrojio, posebno s obzirom na odluku da se zastupnicima dopusti "široki prostor za mogućnost podnošenja amandmana".

Predsjednik Kluba HDSSB-a Dinko Burić novinare je izvijestio kako je njegova stranka na prijedlog proračuna podnijela 41 amandman čija je vrijednost oko 1,9 milijardi kuna, iako su u pripremi, napomenuo je, imali još 44 amandmana. "Imajući razumijevanja kakva je situacija išli smo na amandmane za koje smatramo da su najprioritetniji", naglasio je, dodavši kako je uvjerljivo najveći dio od 41 amandmana usmjeren na povećanje predviđenih stavki za poljoprivredu, uglavnom za vraćanje lanjskih iznosa poljoprivrednih poticaja.

Burić je istaknuo da su u HDSSB-u svjesni kako treba štedjeti, ne traže povećanje proračuna, već da im je namjera, kako je rekao, ispraviti neke nelogičnosti koje su se čule za jučerašnje saborske rasprave o proračunu. Vladi je prigovorio da je u nekim proračunskim razdjelima išla na povećanje prihoda koje nije u skladu s njezinom proklamiranom politikom. "Ako se išlo na smanjenje ukupnih rashoda za 3,4 milijarde kuna, to je u odnosu na prošlu godinu 2,8 posto smanjenja ukupnih rashoda.

Od tih 3,4 milijarde kuna smanjiti samo na razdjelu poljoprivrede 40,06 posto to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za poljoprivredu Slavonije i Baranje već za poljoprivredu u cijeloj Hrvatskoj", poručio je Burić. Ako su se ukupni rashodi smanjivali za 2,8 posto onda se, ocijenio je, moglo u tim razmjerima kretati i smanjenje po svim ministarstvima, "a ne jednom ministarstvu uzeti 40 posto, a svima ostalima onih 60 posto".

Burić je izvijestio i kako nisu svi HDSSB-ovi amandmani vezani uz poljoprivredu, iako su ona četiri najvažnija "teška" oko 1,35 milijardi kuna, dok se amandmani koji se odnose na poticaje kreću oko milijarde kuna. Ostali amandmani vezani su za ostale razvojne projekte u svih pet slavonsko-baranjskih županija.

U Saboru se doznaje da amandmane neće podnositi klubovi i zastupnici iz Kukuriku koalicije (SDP/HNS/IDS i HSU), Hrvatski laburisti jučer su najavili da neće podnositi amandmane, a danas je isto najavio i nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić, jer smatra da proračun neće riješiti strukturnu krizu u Hrvatskoj.