c S
Dnevne novosti

U saborsku proceduru poslane izmjene ZOR-a

22.02.2012 07:24 ZAGREB, 21. veljače 2012.(Hina), Predsjednica HDZ-a i kluba zastupnika te stranke Jadranka Kosor izvijestila je novinare kako su u saborsku proceduru uputili izmjene Zakona o radu (ZOR) i to u dijelu koji su, kako je rekla, 2010. dogovorili sa sindikatima.

"Kako bi olakšali vladi posao, mi smo pripremili ove izmjene, one su sada u proceduri i očekujemo, ako se vlada ipak odluči mijenjati ZOR, da će to biti objedinjena rasprava s našim prijedlogom zakona", rekla je čelnica HDZ-a.

"I u trenutku kad smo povlačili zakon mi smo usuglasili s njima (sindikatima) kako bi te izmjene izgledale, ali unatoč svemu nismo uspjeli u toj konačnoj izmjeni", izjavila je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

Pojasnila je kako je riječ o najnužnijim izmjenama vezanim za kolektivne ugovore i trajanje kolektivnih ugovora.

"S glavnom idejom da kolektivni ugovor ne može biti jednako vrijedan i težak u trenutku kada BDP raste i kada BDP pada, dakle olakšati tu mogućnost izmjene kolektivnih ugovora", rekla je Kosor.

Vidjet ćemo što će vlada na kraju dogovoriti, kazala je dodavši kako je, iz onog što se jučer čulo u Saboru, premijer Zoran Milanović ponovno promijenio stajalište.

"On je ponovo, predlažući proračun, rekao i mislim do kraja zbunio i partnere, da se ZOR neće mijenjati. I gospodin (Slavko) Linić i gospodin (Radimir) Čačić su govorili nešto suprotno", ustvrdila je.

Kosor je odbila komentirati medijske napise prema kojima će Damir Mihanović, koji je prvi u javnosti progovorio o aferi Fimimedija, a u kojoj je HDZ optužen kao pravna osoba, biti imenovan veleposlanikom u Australiji.

"Ne mogu to komentirati. Bilo je puno puta u politici da netko pusti balon, a onda se nešto drugo dogodi. Kad budem čula da to potvrdi predsjednik vlade i predsjednik Republike onda ću vam to komentirati", poručila je čelnica HDZ-a novinarima.

Upitana je li Mihanović član Središnjeg odbora HDZ-a, Kosor je rekla da ne zna. "Puno članova imamo pa bih to morala provjeravati", ustvrdila je.