c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave

23.02.2012 07:22 ZAGREB, 22. veljače 2012.Hina, Hrvatski sabor je, uz potporu većine klubova, raspravio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojima se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist općina, gradova i županija.

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da su jedinicama lokalne i regionalne samouprave smanjeni prihodi zbog nedavnih izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojima se osobni odbitak povećava s 1.800 kuna na 2.200 kuna, a za umirovljenike s 3200 na 3400 kuna.

Preraspodjelom dijela toga poreza između države i jedinica lokalne samouprave u dijelu za poravnanje, općine, gradovi, županije i Grad Zagreb trebali bi u ovoj godini dobiti 193,4 milijuna kuna. Zakonski je prijedlog, rekao je Linić, koncipiran na način da se lokalnim i regionalnim jedinicama prepušta dva indeksna poena doprinosa poreza na dohodak, a u isto se vrijeme za dva indeksna poena smanjuju sredstva za zajedničko financiranje.

Općinama i gradovima u tom bi smislu pripalo 1,5 posto, a županijama 0,5 posto prihoda. Ivan Šuker (HDZ) nejasnima smatra razloge za izmjenu zakona, budući da se njima, rekao je, namjenske prihode prebacuje na opće troškove, a jedini su dobitnici općine i manji gradovi. "Ne vidim smisao donošenja zakona osim da se kaže "E, mi bi htjeli pomoći jedinicama lokalne samouprave", ustvrdio je Šuker.

Po ocjeni Hrvatskih laburista, dio općina neće dobiti cijeli iznos koji gubi na ime povećanog neoporezivog dijela plaće. Dragutin Lesar stoga smatra da bi se "bez velikog potresa u državnom proračunu" lokalnoj samoupravi mogli izgubljeni prihodi nadoknaditi "jednim bypassom kroz porez na promet nekretnina", barem kao privremeno rješenje.

Zoran Vinković je u ime HDSSB-a podržao predložene izmjene prihvate li vladajući amandmane po kojima bi se zakonska rješenja odnosila i na porez na dobit, odnosno da udio općina i gradova u tom porezu bude 25 posto, isto toliki udio imale bi županije, a država 50 posto.

Vladajuće je pozvao i da prihvate zaključak Odbora za lokalnu samoupravu kojim bi se Vladu obvezalo da krene u stvarnu fiskalnu decentralizaciju, ne samo kroz porez na dohodak, nego i kroz druge poreze, poput poreza na promet nekretnina, na dobit te PDV. Naglasio je kako je Slavonija nekada bila bogata regija u koju se dolazilo "trbuhom za kruhom", da je bila ponosna, ravna i bogata, u koju se dolazilo živjeti radi boljeg života.

"Ima jedan bećarac koji je bio poznat za vrijeme Domovinskog rata - 'Slavonijo bogata i ravna nećeš biti nikad pravoslavna'. Boga mi, danas Slavonija nije pravoslavna, ali je izuzetno siromašna hrvatska regija iz koje se nažalost odlazi", poručio je Vinković. Na njegov je bećarac reagirao predsjednik Sabora Boris Šprem, upozorivši HDSSB-ovca da je "rekao rečenicu koju nije trebao, a tiče se jedne vjerske zajednice. Reagirao je i manjinski zastupnik Furio Radin, rekavši kako se takve stvari ne smiju ponavljati, jer će se "sutra naći stihovi i rime za Židove i neke druge vjere, što je sramota".

Vinković je naknadno poručio kako bećarcem nikoga nije htio povrijediti ni po vjerskoj ni po nacionalnoj osnovi. Damir Mateljan najavio je SDP-ovu potporu zakonskim izmjenama, istaknuvši da je riječ o dijelu porezne politike vlade i mjera štednje.

Naglasio je kako Vlada u pripremi ima cjelovite izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojima će utjecati na poreze na dohodak, dobit i imovinu. Ministar financija Slavko Linić je u završnom obraćanju rekao kako zakonske izmjene nisu u cilju povećanja prihoda lokalnih i regionalnih jedinica, već kako bi se ublažile posljedice promjena Zakona o dohotku.