c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora potvrđivanju dvaju memoranduma EU

23.02.2012 07:14 ZAGREB, 22. veljače 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio objedinjenom raspravom o prijedlogu potvrđivanja dvaju memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programima EU "Kazneno pravo" i "Građansko pravo".

Hrvatska Vlada je 1. prosinca prošle godine donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje memoranduma, potvrđivanjem kojih njegove odredbe postaju dio hrvatskog unutarnjeg pravnog poretka kao pravne osnove za sudjelovanje u spomenutim programima.

Oba programa dio su Općeg programa "Temeljna prava i pravda" koji je uspostavljen Odlukom Europskog parlamenta i Europskog vijeća iz veljače 2007. Potvrđivanjem memoranduma Hrvatskoj će se omogućiti sudjelovanje u projektima namijenjenima edukaciji pravosudnih dužnosnika te promociji i jačanju pravosudne suradnje utemeljene na međusobnom priznanju sudskih odluka.

Riječ je o aktivnostima povezanima s europskom izobrazbom sudaca, razmjenama dobre prakse te sudjelovanju hrvatskih državljana u europskim mrežama sukladno ciljevima od interesa za Europsko područje pravde. Saborski klubovi u raspravi su podržali potvrđivanje oba memoranduma, a Ingrid Antičević Marinović je u ime SDP-a naglasila kako je edukacija hrvatskih pravosudnih dužnosnika potrebna, ali da ne smije ići nauštrb njihovog redovitog posla utemeljenog na hrvatskom Ustavu i zakonima.

"Često izbivanje pravosudnih dužnosnika udaljava ih od njihove temeljne zadaće", poručila je. SDP-ova zastupnica izrazila je nadu da će sudjelovanje u spomenutim programima pomoći i da se u zemljama EU, u kojima se skrivaju na hrvatskim sudovima pravomoćno osuđene osobe, među kojima i ratni zločinci, prihvate i priznaju te odluke hrvatskih sudova.

Andrej Plenković (HDZ) je naglasio velike koristi hrvatskog pravosudnog sustava od europskih programa, te apelirao na Ministarstvo pravosuđa da svoje predstavnike šalju na sastanke u Bruxellesu vezano uz spomenute programe, ali i da ispunjavaju i druge obveze preuzete iz pregovora o članstvu u EU.

Napomenuo je da po tim memorandumima hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kao nositelj programa, stječe status promatrača u upravnim odborima tih programa. "Nadam se da će predstavnici ministarstva i sudjelovati u radu tih odbora", poručio je Plenković.