c S
Dnevne novosti

Slovenija: Parlamentarni odbor o arbitraži iza zatvorenih vrata

23.02.2012 07:10 LJUBLJANA, 22. veljače 2012.Hina, Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u srijedu je iza zatvorenih vrata raspravljao o pripremama za postupak arbitraže o granici s Hrvatskom pred Arbitražnim sudom, o čemu je zastupnike obavijestio novi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Kako je nakon trosatne sjednice izjavio predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, odbor će se ponovo sastati u travnju. Tada će raspravljali o novom izvješću vlade o arbitražnom postupku, uključujući pripremu slovenske argumentacije o graničnom sporu koju je u posebnom memorandumu do kraja godine potrebno predati petočlanom arbitražnom vijeću.

Horvat je novinarima nakon sastanka potvrdio da se raspravljalo o prijedlogu slovenskog stručnjaka za pomorsko pravo Marka Pavlihe kako bi Slovenija trebala zatražiti izuzeće hrvatskog nacionalnog arbitra Budislava Vukasa, ali da se o tome nije odlučivalo.Pavliha je u zadnje vrijeme u javnosti više puta predlagao da Slovenija predloži izuzeće hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom sudu, navodno zbog izjava o graničnom sporu koje je Vukas davao u prošlosti, a koje po Pavlihinim tvrdnjama svjedoče da Vukas u sporu neće biti neutralan.

Ministar vanjskih poslova Erjavec izjavio je nakon sjednice vanjskopolitičkog odbora parlamenta da ne predviđa promjene slovenskih timova koji se u okviru ministarstva vanjskih poslova bave arbitražnim postupkom i da će se slovenska vanjska politika zasnivati na profesionalizmu.

Na pitanje o Pavlihinu prijedlogu da Slovenija službeno predloži izuzeće hrvatskog nacionalnog arbitra Vukasa, Erjavec je rekao da osobno misli da to ne bi bilo dobro i ne bi popravilo slovensku poziciju u arbitražnom procesu. Rok za eventualni zahtjev za izuzećem nekog od arbitara istječe za obje strane 1. ožujka, napomenuo je Erjavec.

Erjavec je dodao da je zastupnicima odbora predstavio sve činjenice i okolnosti vezane na arbitražni postupak, te da će zastupnike i dalje u ime vlade o tome povremeno obavještavati. "Očekujem dobro suradnju s parlamentom budući da su arbitražni sporazum i odluka glede graničnog prijepora s Hrvatskom među najbitnijim točkama slovenske vanjske politike u mandatu ove vlade", izjavio je slovenski šef diplomacije nakon sastanka vanjskopolitičkog odbora.

Slovenija i Hrvatska imenovale su svaka svog pravnog stručnjaka za nacionalnog arbitra u sastavu arbitražnog suda od pet članova, u kojemu su uz njih i trojica međunarodnih sudaca, o kojima su se dvije zemlje usuglasile na prijedlog Europske komisije. Hrvatska je u arbitražni sud imenovala stručnjaka za međunarodno pravo Budislava Vukasa, a Slovenija također uglednog međunarodnog pravnika Jerneja Sekoleca. Imenovanjem svih pet arbitara sud je postao operativan, no 1. ožujka istječe jednomjesečni rok za moguće prijedloge za izuzeće na što imaju pravo obje strane.