c S
Dnevne novosti

Kosovo: Srbi deblokirali 2 granična prijelaza na zahtjev EU

24.02.2012 07:10 KOSOVSKA MITROVICA , 23. veljače 2012.(Hina/AFP), Srpski čelnici sa sjevera Kosova u četvrtak su obavijestili o ponovnom otvaranju dvaju pograničnih prijelaza sa Srbijom, koje su blokirali još u srpnju, reagirajući na taj način na zahtjev EU-a koji bi se uskoro trebao izjasniti o srbijanskoj kandidaturi za pridruženje toj instituciji.

Barikade podignute u blizini graničnih prijelaza Brnjak i Jarnje uklonjene su, kako je za France presse rekao jedan od srbijanskih čelnika na sjeveru Kosova. "Srbijanska policija je stigla i uklonila barikade.

Automobili su već počeli prelaziti s jedne na drugu stranu", kazao je. Nekoliko desetaka osoba koje su čuvale stražu pokraj barikada, bez incidenta su se udaljile na zahtjev policije, rekao je.

U srpnju prošle godine Priština je poslala specijalne postrojbe kosovske policije na spomenute pogranične prijelaze, a Srbi su nakon toga odgovorili podizanjem prepreka. Nekoliko puta ondje su izbili žestoki sukobi.

Jedan kosovski policajac ubijen je, a više desetaka prosvjednika i NATO-ovih vojnika je ozlijeđeno. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, koja oštro odbija priznati njegovu samostalnost.