c S
Dnevne novosti

Parlamentarci OESS-a za jačanje dijaloga i suradnje

24.02.2012 07:12 BEČ, 23. veljače 2012.(Hina), Jačanjem mira, sigurnosti, stabilnosti i dijaloga među 56 država članica OESS-a ostvaruju se ciljevi OESS-a, naglašeno je na 11. redovitom zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje je počelo u četvrtak u bečkom Hofburgu.

Susret parlamentaraca iz 56 država članica OESS-a važan je događaj zbog mogućnosti rasprave i dogovora o budućem radu, kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, Grk Petros Efthymiou dodavši da dolazi iz zemlje koja je pod pritiskom i da ljudi jako trpe te da je "recept OESS-a poštovanje i izgradnja povjerenja".

Naglasio je ulogu parlamentaraca u izgradnji stabilnosti, sigurnosti i mira u svijetu te suzbijanju eskalacija i svekolikih oblika napetosti. Predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer posebno je istaknula ulogu i doprinos OESS-a u izgradnji demokratskih procesa i vrijednosti u državama na zapadnom Balkanu.

Spomenula je kao uspješan primjer nedavno zatvoren Ured OESS-a u Zagrebu. Svi govornici u raspravi naglasili su važnu ulogu parlamentaraca u međunarodnom životu, izgradnji demokracije i posebice nadziranju provedbe izbora.

"Ovo je prvi skup, zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a, koji se održava nakon što je zatvoren Ured OESS-a u Zagrebu", izjavio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Tonino Picula istaknuvši da to stavlja Hrvatsku u novu situaciju, od korisnika OESS-ovih usluga do zemlje koja može to iskustvo primijeniti u potpori, jačanju, demokratizaciji i zaštiti ljudskih prava u svim državama koje to zatraže.

Po njegovim riječima, ovogodišnje zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a ukazuje na to da se OESS i dalje mora, barem u jednakoj mjeri, baviti sobom, kao i problemima zbog kojih je osnovan, a istupi parlamentaraca ali i glavnog tajnika OESS-a Lamberta Zanniera ukazuju na to da se popis otvorenih pitanja na području koje pokriva OESS godinama ne smanjuje, nego se dapače pojavljuju i novi problemi.

Utoliko je i predsjednik Parlamentarne skupštine Efthymiou isticao važnost efikasnosti organizacije koja joj jedino može priskrbiti novi identitet. Na ovom međunarodnom skupu bit će riječi o budućnosti kontrole konvencionalnog naoružanja na prostoru OESS-a, a raspravljat će se uz ostalo i o borbi protiv svekolikih oblika organiziranog kriminala i posebice terorizma, kao i o stanju pravosuđa i reformi zatvorskog sustava s posebnim naglaskom na Guantanamo i Italiju.

Na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a sudjeluje 250 parlamentaraca iz 56 država OESS-a, a u hrvatskom izaslanstvu su zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula, šef Stalne misije RH pri OESS-u, UN i međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Neven Madey, tajnik izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Milovan Petković i savjetnica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Olgica Tolić.