c S
Dnevne novosti

Sabor donio proračun i odbio sve oporbene amandmane

27.02.2012 07:22 ZAGREB, 24. veljače 2012.Hina, Hrvatski sabor donio je državni proračun za 2012. godinu, a prije izglasavanja vladajuća je većina odbila svih 76 amandmana koje je oporba podnijela na proračun, kao i 11 amandmana na financijske planove Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta za ovu godinu.

Saborska većina odbila je četiri financijski "najteža" amandmana kojima je HDSSB ukupno tražio 1,35 milijardi kuna više za poljoprivredne subvencije, uz obrazloženje resornog ministra Tihomira Jakovine da su dodijeljena sredstva dostatna za ovu godinu. Nije tako prihvaćen amandman kojim je ta stranka zahtijevala 1 milijardu kuna više novca za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora.

Nezadovoljan odbijanjem amandmana, Dinko Burić (HDSSB) netočnim je ocijenio stav Ministarstva poljoprivrede da su predviđena sredstva za subvencije dostatna. Istaknuo je da se od 3,4 milijarde kuna ušteda u proračunu čak 1,36 milijardi ili 40 posto odnosi na poljoprivredu, koja je, naglasio je, glavna strateška grana u Slavoniji i Baranji. "Na ovakav način Slavonija i Baranja nikada neće stići ostale regije", upozorio je Burić.

Bez potpore većine ostao je i amandman njegove stranke kojima su tražili 100 milijuna kuna subvencija za prilagodbu poljoprivrede standardima EU, te amandman za 50 milijuna kuna horizontalnim mjerama potpore u prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Odbijanje HDSSB-ovih amandmana zastupnik te stranke Boro Grubišić komentirao je riječima: "Šteta što nema fotoreportera da uslikaju ove ruke slavonskih zastupnika koje dižu protiv naših amandmana".

Parlamentarna većina nije prihvatila ni 1 milijardu kuna "težak" HDZ-ov amandman kojim se tražilo veća izdvajanja za poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu. HDZ je smanjenje istog iznosa, među ostalim, predložio na pozicijama Vlade i njezinih ureda. Petar Čobanković (HDZ) je podnošenje amandmana da se iznos za navodnjavanje Bosutskog polja s 8 milijuna kuna poveća na 42 milijuna obrazložio potrebom navodnjavanja 4000 hektara poljoprivrednih površina, no ni taj amandman ostao je bez potpore većine zastupnika.

Istu sudbinu doživjelo je i više HDZ-ovih i HDSSB-ovih amandmana kojima se tražilo više proračunskog novca za vodoopskrbu slavonskih općina i gradova. Odbijeni su i svi amandmani podneseni u resoru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, među kojima i 20 milijuna kuna "težak" amandman koliko je HDZ više tražio za poticanje komunalne infrastrukture na otocima i priobalju, te onaj HDSSB-ov kojim se tražilo 32,5 milijuna kuna za sanaciju kolektorske mreže u Đakovu i izgradnju kanalizacijske mreže Kuševac-Ivanovci.

U resoru pomorstva, prometa i infrastrukture potporu većine nije dobilo više amandmana kojima je oporba tražila veća izdvajanja za obnovu i rekonstrukciju željezničkih pruga te željezničko-cestovnih prijelaza, kao i županijskih i lokalnih cesta. Nisu prošli ni amandmanski zahtjevi za više novca namijenjenog obnovi i izgradnji škola te bolnica i domova zdravlja, kao ni amandman HDSSB-a da se gotovo 11 milijuna kuna izdvoji za isplatu potraživanja radnika "KIO" Orahovice.

Saborska većina nije prihvatila ni oporbene amandmane kojima se tražila preraspodjela sredstava u financijskim planovima Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta za 2012., pa tako ni HDZ-ov amandman da se 333 milijuna kuna izdvoji za izgradnju Pelješkog mosta. Donesen je prateći Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2012., te dopunjen Stečajni zakon na način da su radnici u stečajnom postupku uvršteni u prvi viši isplatni red, te im se jamči isplata do tri minimalne plaće u državi.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Sabor je za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije imenovao Anu Lovrin (HDZ), za potpredsjednicu Vesnu Fabijančić Križanić (SDP), a za članove Peđu Grbina (SDP), Jadranku Kosor (HDZ) i Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti).

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a predsjednik Sabora Boris Šprem je nastavak sjednice najavio za početak ožujka, odnosno, kako je rekao, kada Ustavni sud odluči o ustavnosti i zakonitosti referenduma o pristupanju Hrvatske u EU koji je održan 22. siječnja. Šprem očekuje da bi Ustavni sud svoj pravorijek trebao dati 5. ožujka, Vlada bi potom izradila prijedlog ratifikacije pristupnog ugovora te ga uputila u Sabor koji bi se, očekuje, mogao na zasjedanju okupiti 7. ožujka.