c S
Dnevne novosti

Juppe: postignut dogovor o kandidatskom statusu za Srbiju

28.02.2012 07:08 BRUXELLES, 27. veljače 2012.Hina, Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je Europska unija postigla dogovor o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji.

"Danas je postignut dogovor, više nema nikakvih primjedbi" da se Srbiji dodjeli kandidatski status. "Danas nije bilo primjedbi u vezi s tim", rekao je Juppe, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a. Vijeće za vanjske poslove u ponedjeljak treba dati političko mišljenje o srbijanskoj kandidaturi, a odluku bi trebalo u utorak donijeti Vijeće za opće poslove.

Odluku Vijeća za opće poslove trebali bi potom potvrditi čelnici zemalja članica EU-a koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu. Njemačka je u prosincu prošle godine blokirala odluku da se Srbiji dodijeli kandidatski status i zatražila od Beograda napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom. Prošli je tjedan u okviru dijaloga Srbija-Kosovo postignut dogovor o sudjelovanju Kosova na regionalnim skupovima.

Po dogovoru, kosovski predstavnici će na regionalnim sastancima sudjelovati pod imenom Kosovo, koje će biti označeno zvjezdicom, dok će u fusnoti stajati objašnjenje da taj naziv ne prejudicira status i uz pozivanje na rezoluciju Vijeća sigurnost 1244 i na mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenjem kosovske neovisnosti nije prekršeno međunarodno pravo.