c S
Dnevne novosti

RH se zauzima za napredak ka EU-u i Srbije i Kosova

29.02.2012 07:20 BRUXELLES, 28. veljače 2012.Hina, Hrvatska podržava napore da se Srbiji dodijeli kandidatski status te da se za Kosovo odobri izrada studije izvedivosti o mogućnosti početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Na sastanku Vijeća za opće poslove, na kojem ministrica Pusić sudjeluje kao promatračica, u utorak se raspravlja o kandidatskom statusu za Srbiju i približavanju Kosova europskim integracijama. Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica EU-a, još nema nikakve ugovorne odnose s Unijom.

Iako se u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove činilo da će sve ići glatko, u utorak se pojavila neočekivana prepreka kada je Rumunjska postavila pitanje vlaške manjine u istočnoj Srbiji. Rumunjska želi da se Vlasi, kojih ima oko 40.000 i koji uglavnom žive u Timočkoj krajini na istoku Srbije, izjašnjavaju kao Rumunji i da se njihov jezik prizna kao rumunjski.

Srbijanski predsjednik Tadić, koji je doputovao u Bruxellesu u očekivanju pozitivne odluke, rekao je da je to pitanje individualnih ljudskih prava i da se u Srbiji svatko može izjašnjavati kako želi. U Banatu živi oko 30.000 Rumunja, dok se dio od oko 40.000 Vlaha u Timočkoj krajini, smatra Rumunjima, a dio Srbima.

"Hrvatska podržava donošenje odluke o kandidatskom statusu za Srbiju i studiju izvedivosti za Kosovo. Međutim, u ovom trenutku odluka je zakočena i sada se vode razgovori kako bi se postigao konsenzus o ta dva pitanja. U prvom redu ne postoji konsenzus za kandidatski status Srbije i sada se intenzivno radi na tome", rekla je ministrica Pusić.

"Mislim da je vrlo važno da se te odluke donesu danas i da se ne čeka sastanak Europskog vijeća u četvrtak i petak. Takvim odlukama se šalju političke poruke i Srbiji i Kosovu i ovaj tip poruka pridonosi rastu podrške proeuropskim snagama u svakoj od zemalja u našoj regiji", rekla je ministrica Pusić.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso spomenuo je nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tadićem mogućnost da odluka ipak bude donesena na predstojećem summitu. "Doista mislim da smo vrlo blizu pozitivnoj vijesti. Velika većina država članica podupire kandidatski status za Srbiju.

Ne bude li ta odluka donesena danas, očekujemo da se o tome odluči na predstojećem sastanku Europskog vijeća. To se doista ne bi trebalo odgađati nakon Europskog vijeća: Srbija zaslužuje kandidatski status i to je već neko vrijeme mišljenje Europske komisije", rekao je Barroso.

Rumunjska želi da se o tome raspravlja i odluči na summitu u četvrtak i petak, što nije bilo planirano. Prvotni plan je bio da ministri vanjskih poslova donesu odluku u utorak, koju bi u petak potvrdili šefovi država ili vlada zemalja članica.